BANJA LUKA

Djeca učila kako se na umjetnički način reže papir

Umjetnost rezanja papira jedna od najpopularnijih narodnih umjetnosti u Kini

Potrebni samo makaze i list papira

G. DAKIĆ

19.2.2019

Konfučijev institut u Banjoj Luci organizirao je čas na kojem su polaznici Doma za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“ mogli naučiti kako se na umjetnički način - reže papir. Potom im je učitelj Vu predstavio drevne vještine kung fua.

Ukrasni predmeti

- Umjetnost rezanja papira jedna je od najpopularnijih narodnih umjetnosti u Kini. Teško je reći kada se ova umjetnost pojavila. Postoji predanje koje kaže da običaj izrezivanja slika u papiru potiče iz religije obreda - istakla je direktorica Konfučijevog instituta u Banjo Luci Ljiljana Stević.

Ljudi drevnog vremena od papira su pravili životinje i ljudske figure raznih oblika i sahranjivali su ih zajedno s pokojnicima ili su ih palili na sahrani, želeći i nadajući se da će stvari i likovi koje ove papirne slike predstavljaju moći pratiti pokojnike i na onome svijetu.

Predstavljene drevne vještine kung fua

- Prije hiljadu godina, ovi izrezani papiri sve su više počeli da se upotrebljavaju kao ukrasni predmeti. Prema zapisima u starim knjigama, tokom dinastije Tang žene su koristile ovakve papire kao ukras na glavi, a postojao je još i običaj da se papir siječe u obliku leptira radi dočekivanja proljeća - kazala je Stević.

Pekinška opera

Potrebni su samo makaze i list papira, ali za profesionalne radnike potrebne su makaze raznih veličina kako bi mogli praviti komplicirane figure. Teme obuhvataju omiljene životinje, ličnosti iz narodnih legendi i iz klasične literature, kao i likove iz pekinške opere.

Različiti običaji

- Zbog različitih životnih običaja kineskog naroda i njihovih drugačijih vrijednosnih mjerila prema ljepoti, ova umjetnost u raznim krajevima zemlje posjeduju svoje specifične karakteristike. Ali, bez obzira na različitost u tematici, namjera je da sve slike na papiru oslikavaju živost - istakla je Ljiljana Stević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.