FBIH

Drljača predstavio uredbu koja bi trebala osigurati transparentno i pravično zapošljavanje u javnom sektoru

Neke ustanove ili preduzeća nisu morali raspisivati ni konkurse, a sada će se morati dati javni oglas, objaviti u jednoj dnevnoj novini, kao i na internet-stranici

Vesko Drljača. T. Saletović

K. KEŠMER

19.2.2019

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača predstavio je danas uredbu koja bi trebala osigurati transparentno i pravično zapošljavanje u javnom sektoru u FBiH. 

Vlada je danas prvi put nakon 15 godina usvojila ovu uredbu. 

Kako je kazao Drljača, radi se o vrlo važnom dokumentu koji će urediti sektor koji je do sada bio poprilično disharmoničan.

- Cilj uredbe jeste da se na jedinstven način uredi proces zapošljavanja u svim javnim preduzećima, ustanovama i institucijama. Ova uredba mora biti transparentna i pravična. Do sada je bilo velike razlike, jer neke ustanove ili preduzeća nisu morali raspisivati ni konkurse, a sada će se morati dati javni oglas, objaviti u jednoj dnevnoj novini, kao i na internet-stranici te institucije, preduzeća ili ustanove. Oglas će se, također, morati poslati Zavodu za zapošljavanje - kazao je Drljača. 

On je dodao da je cijela uredba rađena na prijedloge i sugestije nevladinog sektora, sindikata, Ekonomsko-socijalnog vijeća te da je vođeno više od 30 razgovora s privrednim subjektima.

Istakao je i da je bilo određenih otpora, ali da su ipak pronašli rješenje s kojima su svi saglasni. 

Na kraju je kazao i da će uredba stupiti na snagu za oko osam dana nakon što bude objavljena u ''Službenom listu''.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.