SAOPĆENJE

Među migrantima u Bihaću i Sarajevu otkriveno pet terorista

Inspektori za strance su predmetne osobe locirali na osnovu poduzimanja pojačanih mjera i radnji profiliranja sigurnosno-interesantnih osoba

Ilustracija

Avaz.ba

19.2.2019

Služba za poslove sa strancima BiH je u prva dva mjeseca 2019. godine na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana, od kojih se pet migranata dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom.

Inspektori za strance su predmetne osobe locirali na osnovu poduzimanja pojačanih mjera i radnji profiliranja sigurnosno-interesantnih osoba među migrantima te kroz saradnju i razmjenu informacija Službe s domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka.

- Radi se o osobama G. R. Z. (34), N. S. S. (30), K. Q. (23) i F. A. A. (25), koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH, kao i osobama Z. U. (22), S. A. (24), za koje Služba trenutno, u saradnji s partnerskim agencijama i zemljama porijekla, provodi postupak potvrđivanja identiteta, kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za udaljenje istih s teritorija BiH, na osnovu prethodno izrečenih mjera protjerivanja - piše u saopćenju za javnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Kako se navodi, kapaciteti i spremnost Službe za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova će biti dodatno osnažene dobivanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja marta, a koristit će se za efikasnije otkrivanje osoba koje se dovode u vezu s terorizmom.  

- U saradnji s domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama, Služba će se odlučno suprotstaviti sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova. Kao prioritet u svom radu nastavit ćemo locirati i procesuirati migrante koji se dovode u vezu s terorizmom ili organiziranim kriminalom, čime će Služba dati znatan doprinos sigurnosti BiH i njenih građana - zaključuju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.