SAZNAJEMO

Zbog havarije u Pločama traže 35,3 miliona maraka odštete!

Za 22. februar zakazano pripremno ročište na sudu u Splitu, jer je teret bio osiguran, kaže Bašić

Piše: M. AŠČIĆ

19.2.2019

„Naftni terminali Federacije“ (NTF), Lučka uprava, Lučka kapetanija Ploče i još tri firme traže ukupno 35,3 milion maraka odštete (134 miliona kuna) zbog havarije iz avgusta prošle godine, kada je tanker pun nafte udario u dok u luci i uništio pristanište.

Polica osiguranja

Ovu informaciju potvrdio je jučer za „Dnevni avaz“ Džemal Bašić, direktor državne firme „Operator - Terminali FBiH“ (OTF), koja je nadležna za poslovanje NTF-a.

Tanker sa 27 hiljada kubika nafte 10. avgusta prošle godine udario je pristanište luke u Pločama, survao u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina. Tanker je plovio pod zastavom Maršalovih Otoka. 

Bašić kaže da je riječ o zajedničkoj tužbi, a da su osim „Terminala FBiH“, Lučke uprave i kapetanije, tužbu podnijeli i INA AGS, „Petrol“, ali i kompanija „ATT Terminali“.

- Tužili smo „Erste banku“ zbog police osiguranja, jer je teret bio osiguran na 134 miliona kuna. Nisu htjeli pristati na dogovor i već je po našoj tužbi zakazano prvo ročište za 22. februar na sudu u Splitu – rekao nam je Bašić.

Vlada upoznata

Prema njegovim riječima, NTF uz saglasnost Vlade FBiH traži oko četiri miliona maraka.

- Mi smo tužili i zbog zastoja koji se desio nakon havarije i već su angažirani zajednički advokati - kaže Bašić.

 Poskupjelo gorivo 

Havarija u luci u Pločama bila je jedan je od osnovnih uzroka što je krajem prošle godine poskupjelo gorivo na benzinskim pumpama u našoj državi.  

Kako se znatan dio snabdijevanja naftom FBiH odvija upravo preko Ploča, distributeri nafte bili su primorani koristiti alternativne izvore, čime su bili povećani troškovi transporta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.