SARAJEVO

Nakon sastanka kod Bradare: Najvažnije da bude usvojen budžet FBiH

Prijedlozi za Dom naroda FBiH sutra će biti dostavljeni CIK-u - rekla je Alma Kratina

M. R. S.

19.2.2019

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara održala je danas konsultativni sastanak s predstavnicima stranaka koje imaju delegate u novom sazivu Doma naroda kako bi sutrašnja konstituirajuća sjednica protekla bez problema.

Učesnici sastanka naglasili su da je najvažnije da bude usvojen budžet FBiH te da očekuju da će se to i desiti.

Napomenuli su da je sastanak bio samo tehničke prirode i nije razgovarano o konkretnim imenima koja će biti predložena za novo rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH.

- Prijedlozi za Dom naroda BiH sutra će biti dostavljeni CIK-u - rekla je Alma Kratina, koja je, uime DF-a, bila na sastanku.

Za danas je najavljen sastanak delegata iz SDA, koja će imati svoje prijedloge za rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH, kao i sastanak delegata iz SDP-a.

Kada je u pitanju Klub delegata iz reda srpskog naroda, koji je za sada ostao nepopunjen, Asim Sarajlić, koji je bio na sastanku uime SDA, rekao je da, po onome što je vidio, nije optimista da ima jedinstva u tom klubu da bi izašli s jednim prijedlogom za rukovodstvo Doma naroda.

Sarajlić očekuje da će se u prvoj sedmici marta zatvoriti krug formiranja zakonodavne vlasti, a tokom marta da će se formirati izvršna vlast, uključujući Vladu FBiH.

Aner Žuljević iz SDP-a napomenuo je da je najvažnije sutra dobiti predsjedavajućeg Doma naroda kako bi imao ko potpisati budžet.

Zvonko Marić iz SBB-a istakao je da će se nastojati usvojiti budžet da ne bi stali svi procesi u FBiH, ali da će se o njemu raspravljati i ta će rasprava dati naznake za eventualni rebalans.

S obzirom na najave sastanaka SDA sa SBB-om, te drugim strankama, odgovarajući na pitanje hoće li SBB biti dio većine, Marić je naglasio da on nema naznaka hoće li ti razgovori biti uspješni ili ne, te da je neprofesionalno to što neki o tome govore kao gotovoj stvari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.