SARAJEVO

Dodik primio američkog ambasadora Nelsona i zahvalio na ulozi SAD u zaustavljanju rata i stabilizaciji mira

Predsjedavajući Predsjedništva prokomentirao i prisustvo visokog predstavnika kazavši da se "zadržao predugo u našoj državi"

Avaz.ba

19.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, danas je u zgradi Predsjedništva primio novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erika Džordža Nelsona (Eric George).

Nelson je prilikom predaje akreditivnih pisama poželio dobru saradnju tokom svog mandata u BiH.

- Radujem se što ću sa Vama i Vašim kolegama u Predsjedništvu BiH pomagati vašoj zemlji da napreduje ka partnerstvu u NATO savezu i EU, što su njeni zacrtani ciljevi - poručio je Nelson.

I Dodik je poželio dobrodošlicu novom ambasadoru, te mu je poželio uspješan mandat.

On je dodao da je BiH izuzetno složena zemlja.

- Postoji dosta otvorenih pitanja u pogledu izgradnje mogućeg konsenzusa za suživot u BiH. Naš osnov je Ustav, koji je dio Dejtonskog sporazuma - rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva je tokom susreta s Nelsonom istaknuo da naša država iznimno cijeni ulogu SAD u zaustavljanju rata, kao i položaj u stabilizaciji mira u BiH.

- Došli ste u zemlju koju karakterizira složenost, sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda uz sva prava koji ovdje žive - kazao je Dodik.

Dodik je, također, prokomentirao prisustvo visokog predstavnika kazavši da se "zadržao predugo u našoj državi".

- Nadam se da ćemo to što prije korigirati i da prestane njegova funkcija. Želimo vašu pomoć. Mi smo opredijeljeni ka evropskim integracijama - rekao je Dodik.

Dodik se dotaknuo i puta BiH ka EU i NATO-u kazavši da je Vlada Republike Srpske danas usvojila sve odluke u vezi s odgovorima na Upitnik EK. Ističe i da očekuje da će ostali nivoi vlasti to isto uraditi kako bi se Upitnik što prije poslao u Brisel.

Informirao je Nelsona i da u BiH ne postoji konsenzus o članstvu u NATO savez, ali da postoji opredijeljenost za saradnju.

- Što se tiče NATO-a, mi smo opredijeljeni za saradnju s NATO-om i imamo određene aranžmane kroz Partnerstvo za mir i pojedinačni program saradnje. Naši vojnici učestvuju u različitim misijama u okviru NATO-a, no želim vam reći da u BiH nema konsenzusa o pristupanju NATO-u. To je pitanje koje je na dnevnom redu, za razliku od EU, gdje postoji konsenzus. Imat ćemo vremena da pojasnimo sva pitanja. Želim najbolje vama, vašim saradnicima i vašem predsjedniku - zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.