SARAJEVO

Dodik se sastao s ambasadorom Belgije: Intenzivirati ekonomsku i kulturnu saradnju dvije zemlje

Predsjedništvo BiH

Fena

19.2.2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Kraljevine Belgije za BiH Gišlaina D'Hupa (Ghislain D‘Hoop), a istaknuto je da dvije zemlje bilježe 25 godina diplomatske saradnje bez otvorenih pitanja. 

Obostrano je ocijenjeno da treba raditi na intenziviranju ekonomske i kulturne saradnje, a u isto vrijeme naglašen je značaj razmjene posjeta na svim nivoima i održavanja dinamike susreta u kontekstu daljnjeg unapređenja odnosa i saradnje dviju zemalja.

U prethodnom periodu je uspostavljena dinamika susreta zvaničnika dviju zemalja kroz bilateralne posjete i na marginama multilateralnih skupova.

Predsjedavajući Dodik informirao je novoimenovanog ambasadora o političkoj situaciji u BiH i procesu konstituiranja vlasti, a istaknuto je da je članstvo u Evropskoj uniji vanjskopolitički prioritet i cilj BiH.

Istaknuta je potreba nastavka provedbe reformi i obaveza koje su pred BiH u procesu stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU, a BiH je u procesu finaliziranja odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u okviru pripreme Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Također je razgovarano o predstojećim izborima za Evropski parlament i refleksijama izbora na daljnja politička i društvena kretanja u zemljama Evropske unije.

Ambasador Belgije je potvrdio nastavak podrške BiH na integracijskom i reformskom putu, uz neophodnost ispunjavanja uvjeta te je izrazio uvjerenje da će misiju posvetiti saradnji u daljnjem jačanju dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je ambasadoru Belgije za kontinuiranu podršku koju pruža BiH, a posebno u interesu kandidature BiH za članicu EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.