NAJAVE Planirano za 28. februar

Vlade Republike Srpske i Srbije održat će zajedničku sjednicu u Beogradu

Srna
20.02.2019 09:48

Zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije bit će održana 28. februara u Beogradu. 

Iz Vlade Republike Srpske su istaknuli da dvije strane još usaglašavaju teme koje će se naći na dnevnom redu, ali da će sigurno biti razmotren napredak u realizaciji zajedničkih projekata i mogućnosti za otpočinjanje novih u raznim oblastima.

- I ovaj put će sigurno dominantne teme biti iz oblasti energetike, saobraćaja i prosvjete. RS i Srbija su već dugo u pregovorima o zajedničkoj izgradnji hidroelektrana na Drini i ti projekti su sada došli do faze realizacije, a jedan od najvećih projekata u oblasti saobraćaja je izgradnja autoputa od Bijeljine do Beograda - rekli su u Vladi RS.

U Vladi RS su istakli da Generalni sekretarijat i ministarstva usaglašavaju prijedloge koje će delegirati za dnevni red zajedničke sjednice.

- Još je rano da konkretnije govorimo o dnevnom redu jer potom slijedi usaglašavanje i s Vladom Srbije. Ministarstva u dvije vlade, također, obavljaju konsultacije u vezi s pitanjima koja će predložiti da se nađu na dnevnom redu zajedničke sjednice - naglasili su u Vladi RS.

Ministrica finansija Republike RS Zora Vidović izjavila je Srni da sa Srbijom imaju saradnju na dnevnom nivou i da s Ministarstvom finansija Srbije konstantno usklađuju propise iz resora za koji su nadležni.

- Razmijenit ćemo mišljenja o problemima koji nas opterećuju kao što je siva ekonomija i preuzimat ćemo njihova dobra rješenja. Sigurno nas očekuje širok spektar razgovora, a dio će biti posvećen i zajedničkim investicijama RS i Srbije, pogotovo u energetici - kaže Vidović.

Ona je dodala da je veoma važno pitanje i trgovinska razmjena sa Srbijom.

- To je stalna tema za razgovor i uvijek pravimo uvjete da razmjena bude što veća jer nam je Srbija najvažniji vanjskotrgovinski partner - istakla je Vidović.

Posljednja zajednička sjednica vlada RS i Srbije održana je u avgustu prošle godine u Trebinju.

Komentari

NA VRH