SARAJEVO

Dom naroda usvojio Prijedlog budžeta za 2019. godinu

Piše: M.R.S.

20.2.2019

Sa današnje sjednice - Avaz
Sa današnje sjednice - Avaz
Sa današnje sjednice - Avaz
Sa današnje sjednice - Avaz
Sa današnje sjednice - Avaz
+13

17:20

Usvojena je i dopuna Zakona o budžetima u FBiH kojom se omogućava finansiranje Grada Mostara. Prošli su i finansijski planovi vanbudžetskih fondova, neophodni za isplatu penzija, nabavku lijekova...

Ovim je završena konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.

17:02 

Dom naroda konačno je usvojio Prijedlog budžeta, sa velikim kašnjenjem zbog kojeg direktno već ispašta više od 100.000 građana.  

S obzirom na to da je od 1. februara i zvanično zaključana federalna kasa, institucije su ostale bez novih sredstava pa su radile na rezervama. Već su zakasnile isplate boračkih naknada, od kojih živi pola korisnika, a kasne i plaće uposlenim u federalnim institucijama.

Usvajanjem budžeta omogućena je deblokada Federacije, te će prve isplate biti već u petak. No, omogućeno je i povećanje plaća državnim službenicima, ali i ministrima i parlamentarcima jer je ove godine osnovica za obračun plaća povećana sa 315 KM na 330 KM.

Budžet FBiH za ovu godinu iznosi 2,65 milijardi KM.

Delegati su usvojili i zaključak da prilikom izrade rebalansa budžeta budu osigurana dva miliona KM za razvoj namjenske industrije na teritoriju USK.

Usvajanju budžeta prethodila je rasprava o ovom dokumentu.

- Niko nije zadovoljan budžetom i zalagat ćemo se da doživi drastične promjene i kroz rebalans budu popravljene manjkavosti - kazao je delegat Zvonko Marić tokom rasprave o budžetu.

Komentirajući izlaganje premijera Fadila Novalića o budžetu, Marić je rekao da je imao dojam da smo u Norveškoj.

- Mislim da je ova politika koja je do sada vladala pokazala da je nemoguća, da ne daje rezultate. Suvišna je priča da li je budžet socijalni, razvojni, ali mislim da je birokratski. O razvoju nema ni govora – dodao je Marić.

Delegat Žarko Vujović kazao je da će glasati za budžet ne zato što je dobar nego što moraju silom prilika.

- Nakon izlaganja premijera, mogu reći samo: „Dobrodošli u Švicarsku“ – prokomentirao je Vujović.

16:28

Počela je rasprava o budžetu FBiH, a uporedo s njom Privremena komisija za izbor i imenovanje ima sastanak kako bi sačinili zapisnik o rezultatima tajnog glasanja delegata iz reda bošnjačkog, te delegata iz reda hrvatskog naroda koji su birali „bošnjačke“, odnosno „hrvatske“ delegate za državni Dom naroda.

Bilo je nekoliko lista kandidata, a najviše glasova, njih pet, dobila je lista SBB – Fahrudin Radončić. Po tri glasa dobile su liste Jasmina Duvnjaka, SDP-a, SDA, lista Aljoše Čampare.

Kada je riječ o delegatima iz reda hrvatskog naroda, po tri glasa dobile su liste Damira Džebe, HDZ-a, DF-a, Tomislava Martinovića i Ive Tadića, dok je dva glasa dobila lista Ilije Nakića.

U državni Dom naroda izabrani su Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić i Denis Bećirović, iz reda bošnjačkog naroda, a iz reda hrvatskog naroda u Lidija Bradara, Dragan Čović, Marina Pendeš, Bariša Čolak i Zlatko Miletić.

14:40

Novoizabranim delegatima obratila se i Lidija Bradara, koja je do maloprije bila predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH.

Poželivši im uspješan rad, istakla je da ne sumnja da je „pred nama još jedan uspješan mandat“.

- Nadam se da ste svi svjesni kolika je ovo privilegija, čast i odgovornost – dodala je Bradara.

Navela je da je Dom naroda u proteklom mandatu usvojio 465 akata, zakona, odluka. Kazala je da su nju kao predsjedavajuću svakako prozivali i optuživali da koči rad i uvjetuje, ali, dodala je, da nije donijela nijednu odluku na štetu građana.

Podsjetmo da su upravo protekli mandat Parlamenta FBiH predstavnici nevladinog sektora, ali i sami parlamentarci ocijenili najgorim ikada.

14:28

Klub delegata iz reda srpskog naroda nije jedinstven te nije izabrao ni šefa svog kluba, a niti je izašao s jedinstvenim prijedlogom za dopredsjedavajućeg Doma.

Tek je šest delegata iz ovog kluba predložilo Žarka Vujovića za dopredsjedavajućeg, kako je SDP i najavio dan ranije.

Ovaj prijedlog nije prihvaćen. "Za" je bilo 19 delegata, 16 suzdržanih, a 14 protiv.

Time novo rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBIH za sada čine samo Martinović i Čampara.

14:20

Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH izabran je za predsjedavajućeg Doma naroda.

Njega je predložio Klub delegata iz reda hrvatskog naroda, za čijeg je šefa izabran Ivo Tadić.

No, Martinović je najavio da je ovo privremeno rješenje, "zbog mojih kadrovskih odluka".

Za Martinovića je glasalo 38, 11 je bilo suzdržanih, a pet protiv.

Za dopredsjedavajućeg Doma naroda izabran je Aljoša Čampara iz SDA.

Njega je predložio Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda, za čijeg je šefa danas izabran Jasmin Duvnjak.

Čampara je dobio 35 glasova, 12 je bilo suzdržano, a šest protiv.

12:55

Nakon što im je verificiran mandat, novoizabrani delegati položili su i potpisali zakletvu.

Od tog trenutka stekli su prava i dužnosti delegata u Domu naroda. Prethodno su usvojili dnevni red sjednice te izglasali i da prijedlog budžeta i pratećih akata budu razmatrani po hitnom postupku.

Data je pauza kako bi klubovi naroda predložili kandidate za rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH i za delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Poznato je da će SDP-ov prijedlog za dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH biti Žarko Vujović, dok se kao kandidati za predsjedavajućeg Doma spominje Ivo Tadić iz HDZ-a BiH, te za drugog dopredsjedavajućeg Aljoša Čampara iz SDA.

Napomenimo da u Klubu delegata iz reda srpskog naroda nedostaje troje delegata, što je jedan manje nego što ih je bilo u prethodnom sazivu. Bit će izabrani nakon što CIK donese poseban propis o načinu njihovog izbora.

11:30

Počela je konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj mandate treba preuzeti 55 delegata.

Na dnevnom redu je i izbor novog rukovodstva Doma, a, prema nezvaničnim informacijama, za novog predsjedavajućeg mogao bi biti izabran Ivo Tadić iz HDZ-a BiH.

Na dnevnom redu je i usvajanje budžeta FBiH za ovu godinu, što posebno iščekuje oko 92.000 pripadnika boračke populacije koji dobivaju naknade iz budžeta te više od 7.200 uposlenika u institucijama.

10:00

Konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu.

U najavljenom dnevnom redu je i prijedlog budžeta Federacije BiH za 2019. godinu. 

Predviđeno je da novoizabrani delegati prethodno polože zakletvu za predstojeći četverogodišnji mandat, a da potom bude izabrano rukovodstvo Doma.

Budžet, kao i prateći akt, zakon o njegovom izvršavanju, predloženi su po hitnom postupku, kao i dopuna Zakona o budžetima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.