IZRUČENJE

Od deset džihadista sa spiska, za osam utvrđeno da nisu državljani BiH

Otkriveno da dvojica sirijskih ratnika, za koje se pretpostavlja da su iz BiH, nikad nisu imala dokumente naše zemlje

Niko ne zna za sudbinu ostalih bh. državljana

S.D.

21.2.2019

Bosna i Hercegovina dobila je spisak s imenima deset bivših ISIL-ovaca zarobljenih u Siriji koji bi trebali biti izručeni našoj zemlji, potvrdio je za „Avaz“ ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.  

Prihvatanje zarobljenika porijeklom iz BiH dio je saradnje BiH i SAD, koje su pozvale zemlje da prihvate i procesuiraju pred domaćim sudovima sve koji su otišli ratovati u Siriju.

Lažni dokumenti

Mektić ističe da je do sada utvrđeno da osam osoba nisu državljani BiH te su dvojica ušla u proces provjera. Jedan je Ibro Ćufurović (24) iz Velike Kladuše, koji je bio pastir kod Huseina Bilala Bosnića, osuđenog za terorizam. Ćufurović je otišao u Siriju 2013., a za njim je raspisana i crvena Interpolova potjernica.



Ćufurović: Na snazi i crvena Interpolova potjernica

No, za njega i još jednu osobu teško je za sada izvršiti provjere.  

- Od Agencije za identifikacione dokumente BiH dobili smo obavještenje da te dvije osobe nisu imale dokumente BiH, da su vjerovatno iz BiH izašli s lažnim dokumentima - kaže Mektić.

Zatvorske kazne

U ovisnosti o trajanju provjera, sa SAD će biti precizirani detalji povratka bh. državljana iz Sirije, koji su prekršili Krivični zakon BiH, za šta im prijeti do deset godina zatvora.

Mektić je kazao i da se provjeravaju podaci za žene i udovice ISIL-ovaca iz BiH koje su iskazale želju da se vrate u zemlju.

Postoji mehanizam za procesuiranje 

Na inicijativu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti, BiH je prva zemlja u regionu koja je izmjenama Krivičnog zakona 2014. zabranila odlazak na strana ratišta i propisala za to sankcije.

Da Zakon nije izmijenjen, moglo se desiti da ratnici ISIL-a po dolasku u BiH budu slobodni građani, jer ne bi bilo pravnog osnova za krivično gonjenje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.