PRESELJENJA

Čelnici FBiH u komšiluku rezidencije američkog ambasadora

U oba ova objekta ranije bila smještena Ambasada SAD, ali su ove dvije parcele odvojene zidom iste veličine

Uredi predsjednika i potpredsjednika FBiH u Alipašinoj 45 / Buduća rezidencija američkog ambasadora u Alipašinoj ulici 43. M. Tabaković

M. R. S.

20.2.2019

S okončanjem mandata aktuelnog predsjednika FBiH Marinka Čavare i potpredsjednika Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića okončava se i dugogodišnji boravak šefova izvršne vlasti Federacije BiH u zgradi Predsjedništva BiH.  

Predsjedništvo BiH

Takav zaključak donijelo je Predsjedništvo BiH krajem prošle godine, a s njim je prije mjesec upoznata i Vlada FBiH.

Da novi predsjednik i potpredsjednici FBiH, kada budu izabrani, ne bi završili na ulici, Federalna vlada zadužila je Službu za zajedničke poslove organa i tijela da nastavi radove u objektu Vila Braun u Sarajevu.

- Usvajanjem federalnog budžeta stvorit će se uvjeti za to – odgovoreno nam je iz Službe, gdje nisu mogli reći koliko će novca biti potrebno za ove radove.

Prema najavama, prvi komšija budućih predsjednika i potpredsjednika FBiH bit će američki ambasador SAD u BiH. Vila Braun, naime, nalazi se Alipašinoj ulici broj 45, dok će u Alipašinoj 43 biti nova rezidencija američkog ambasadora.

Ranija upozorenja

U oba ova objekta ranije je bila smještena Ambasada SAD, ali su ove dvije parcele odvojene zidom iste veličine.

Od 2016. godine upozoravano je da su aktuelni predsjednik i potpredsjednici FBiH „ilegalno“ u zgradi Predsjedništva BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.