BOSANSKA GRADIŠKA Velika akcija džematlija u naselju Orahova

Na panjevima im se ukazale karta BiH i djetelina s četiri lista

Sejad Jahić, poznati orahovski fotoreporter, lovac i aktivista, kaže da akcija nije bila nimalo laka, ali da je bila maksimalno zanimljiva

B. GRGIĆ
22.02.2019 10:21

Lijevo je Bihać, a desno Neum, kaže Mustafa

Grupa vrijednih Orahovaca, predvođenih predsjednikom džemata Enizom Osmanovićem i imamom Šaćirom ef. Kobilicom, nekoliko dana uređivala je mahalski harem u ovom bosanskogradiškom mjestu. Radi se prvenstveno o sječi starih stabala, koja su postala opasnost i po ljude, a i po brojne nišane u haremu.

Sejad Jahić, poznati orahovski fotoreporter, lovac i aktivista, kaže da akcija nije bila nimalo laka, ali da je bila maksimalno zanimljiva.

- Uvijek raspoloženi Mustafa Dudaković, zvani Puđa, održao nam je čas geografije, prepoznavši na jednom panju kartu Bosne i Hercegovine - rekao je Jahić.

I zaista, svi su se složili da panj liči na BiH.

- Evo, ovo je Sava i granica s Hrvatskom, ovdje je granica s Bosnom i Drina, ovdje je Neum, a ovamo gore Bihać - prokomentirao je granice Bosne i Hercegovine na starom panju raspoloženi Dudaković. Ovo mezarje nedavno je ograđeno prelijepom ogradom, vrijednom 60.000 maraka.

Osim Eniza Osmanovića, efendije Šaćira Kobilice i Mustafe Dudakovića, u akciji su učestvovali i njegov brat Asim te Muharem Dudaković, Sead Muminović, Ado i Alen Bradarić, omladinci Husnija i Hasan i drugi vrijedni Orahovci.

  • Panj u obliku djeteline s četiri lista
    Panj u obliku djeteline s četiri lista

Komentari

NA VRH