BRISEL

Radikalna desnica neće pobijediti, nastavlja se širenje EU

Izgradnja pravnih država, borba protiv korupcije, efikasnija vlast i slobodni mediji su ono na čemu sve te države trebaju raditi kontinuirano, ne samo radi priblizavanja EU, nego i kako bi osigurali građanima bolji zivot - smatra Selimović

Jasenko Selimović. Avaz

S. NUMANOVIĆ

21.2.2019

- Put zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji i ulazak regiona u tu organizaciju nema alternative - zaključak je sastanka u Evropskom parlamentu.

Jasenko Selimović, liberalni poslanik Evropskog parlamenta iz Švedske (ALDE), porijeklom iz Bosne i Hercegovine, zajedno s svojim kolegom iz Hrvatske, Jozom Radošem (ALDE), organizirao je tribinu "Narednih 10 godina izazova za zapadni Balkan".

Osim njih dvojice, tribini je prisustvalo 60-ak ljudi.

Govorili su i Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u BiH, te Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina.

- Sjeverna Makedonija odličan je primjer kako se dugogodišnja stagnacija može riješiti dogovorom i zajedničkim naporima. Iako dugo godina niko u to nije vjerovao, stvari se sada u Sjevernoj Makedoniji kreću naprijed mnogo, mnogo brže - rekao je Selimović.

Napomenuo je i da je stabilnost Balkana i stabilnost za Evropu i da EU integracije zapadnog Balkana moraju biti prioritet, kako bi se građanima osigurala bolja i sigurnija budućnost- ekonomoska, socijana, u kojem god dijelu države da žive.

- Izgradnja pravnih država, borba protiv korupcije, efikasnija vlast i slobodni mediji su ono na čemu sve te države trebaju raditi kontinuirano, ne samo radi priblizavanja EU, nego i kako bi osigurali građanima bolji zivot.


Iako dolaze EU izbori, prosirenje EU nije popularna tema jer se kandidati i zemlje plaše rasta radikalne desnice, nakon njih, rad na proširenju će se moći nastaviti. Za to je potrebna i volja političara iz regiona,jer EU je otvorena za saradnju, ali jedino domaći političari mogu sprovoditi reforme i donositi zakone - izjavio je Selimović.

On je i stava da "radikalna desnica nikada neće imati većinu u Evropskom parlamentu, jer će stranke centra, socijaldemokrati, liberali i zeleni ostati u većini kao i do sada".

U svom obraćanju, Incko je upozorio i da je u posljednjih sedam godina oko 500.000 otišlo iz BiH i da i dalje odlaze.

On je istakao i problem glorifikacije ratnih zločinaca, te nepoštivanje odluka Suda u Hagu.

Incko se založio i za ubrzanje puta regiona u EU, posebno BiH.

- Lično smatram da bi se trebao dobiti raniji kandidatski status i kasno članstvo, odnosno članstvo kada se ispune uslovi - rekao je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.