SARAJEVO

Završen sastanak delegacija SDA i A-SDA: Razgovori o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou kreću se dobro

K. Ke.

21.2.2019

Delegacija A-SDA - Avaz
Sastanak SDA i A-SDA - Avaz
Sastanak SDA i A-SDA - Avaz
Sastanak SDA i A-SDA - Avaz
Delegacija A-SDA - Avaz
+2

Završen je sastanak delegacija SDA i A-SDA koji je održan u Sarajevu.

Bakir Izetbegović kazao je nakon sastanka da se razgovori u vezi sa formiranjem državne i federalne vlasti kreću dobro i za neke od kantona.

Kazao je da postoji saglasnost u vezi sa prioritetima i trenutnom situacijom u BiH.

Predsjednik A-SDA Nermin Ogrešević istakao je da su razgovori bili korektni i da je stvorena pretpostavka o saradnji dvije stranke.

- Svjesni smo kapaciteta SDA u Federalnom i Državnom parlamentu i spremni smo da ojačamo taj blok. Mislimo da se vlast treba što prije formirati uz jedan jak bošnjački blok - kazao je Ogrešević.

Na pitanje šta je interes njegove stranke da uđe u vlast, on je kazao da je to interes BiH.

- I mi i SDA smatramo da naše učešće u vlasti ne bi bilo viška kako bi se ojačao taj blok. Danas nismo sve teme otvorili niti konkretne planove i programe, ali ćemo to raditi uskoro - kazao je Ogrešević.

Na pitanje novinara šta je sa Kantonom Sarajevo Izetbegović je kazao da "jučer nije bilo spremnosti od SBB-a da se rasformira vlast u Sarajevu jer, između ostalog, nema dovoljno ruku."

- Ako se na nivou Federacije stvori vlast i vrati poljuljano povjerenje što je bilo u posljednje dvije godine onda će se to prenijeti i na niži nivo - kazao je Izetbegović.

Ogrešević je odgovorio na pitanje šta ako SBB i PDA ne budu htjeli ući u vlast a imaju dogovor sa A-SDA.

- Mi ćemo razgovarati sa našim partnerima i dogovarat ćemo se - kazao je predsjednik A-SDA.

Novinari su pitali Izetbegovića da prokomentira izjavu Nebojše Radmanovića iz SNSD-a, koji je kazao da, ukoliko SDA nastavi insistirati na aktivaciji MAP-a, Vijeće ministara neće biti ni formirano.

- Mi insistiramo na Ustavu i zakonu, a to znači aktivacija MAP-a. Tako da mi očekujemo da novi mandatar to završi. Taj problem nismo napravili mi, već SNSD. Od nas se stalno traži da napravimo neke ustupke, ali taj ustupak nećemo napraviti, jer se radi o zakonu. Dakle, mi ne insistiramo da bude po našem, već po zakonu - kazao je Izetbegović.

Govoreći o tome je li ostao na stolu uvjet HDZ-a da se prvo usvoje izmjene
Izbornog zakona, pa tek onda formira vlast, Izetbegović je kazao da je HDZ dao dvije kontradiktorne izjave.

- Prvo su rekli da ne treba biti uvjetovanja da se vlast formira, a onda su postavili to. Ja sam da ne bude nikakvih uvjeta - kazao je predsjednik SDA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.