DIJALOG

Crnadak pozvao EU na veće prisustvo u BiH i regionu

Istaknuto kako je potrebno efikasnije raditi na rješavanju pitanja ukidanja prištinskih taksi od 100 posto na robu iz naše države i Srbije

Igor Crnadak. Arhiv

Srna

21.2.2019

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak pozvao je EU da bude više prisutna u BiH i regionu da bi se narod jasnije uvjerio u pogodnosti i interes koji će imati od članstva u Uniji.

Crnadak je u Beču, na sastanku ministara iz zemalja Balkana, istakao da u BiH svi podržavaju evropski put, što potvrđuje i završetak procesa pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.  

Crnadak je, govoreći o aktuelnoj situaciji u BiH, izrazio nadu da će provođenje rezultata izbora na svim nivoima biti završeno u narednom periodu.  

Tokom rasprave o efikasnosti EU u regionu, Crnadak je istakao kako bi bilo dobro da je Brisel bio efikasniji na rješavanju pitanja ukidanja prištinskih taksi od 100 posto na robu iz BiH i Srbije, te da je najvažnije da EU u regionu snažno i beskompromisno insistira na vlastitim standardima.

Govoreći o budućnosti EU u svjetlu evropskih izbora u maju, Crnadak je naglasio da se nada da će ideja ujedinjene, ekonomski jake i pravične Evrope nastaviti da dominira, te da će i nova Evropska komisija među prioritetima imati proširenje i nastavak puta Balkana ka EU.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.