ZENICA

Izglasano novo rukovodstvo: Amira Hadžić predsjedavajuća Skupštine ZDK

Zamjenici Ivo Tadić (HDZ BiH) i Mladen Simić (SDP)

Sa današnje sjednice. B. Mahmić

D. PAŠALIĆ

21.2.2019

Na zahtjev 18 zastupnika nove parlamentarne većine u Zeničko-dobojskom kantonu, predvođene SDA, danas je održana hitna sjednica ovog tijela na kojoj su izvršene smjene u rukovodstvu Skupštine.  

Pojedinačno izjašnjavanje

Čak sat zastupnici su vodili polemiku o tome je li sazivanje sjednice zakonski, odnosno, je li ispoštovan Poslovnik o radu, ali i raspravljali o tome je li sjednica uistinu bila hitna.

Ipak, na kraju je, većinom glasova, usvojen dnevni red. Klub poslanika SDP-a, nakon prvog glasanja, tražio je pojedinačno izjašnjavanje zastupnika, nakon čega je 18 zastupnika podržalo dnevni red.

Poslije izglasanog dnevnog reda, održana je sjednica rukovodstva Skupštine, nakon čega su saopćeni prijedlozi za novog predsjedavajućeg Skupštine i zamjenika iz reda Hrvata.

Za novu predsjedavajuću Skupštine izabrana je Amira Hadžić (SDA), umjesto Ismeta Sarajlića (SBB), dok je za njenog zamjenika izabran Ivo Tadić (HDZ), umjesto Sanje Renić (Naša stranka).

Srpski član radnog predsjedništva ostat će Mladen Simić (SDP), kao jedini izabrani zastupnik iz tog naroda, koji je, inače, predložio da predsjedavajući Skupštine bude Ivo Tadić iz HDZ-a, koji nije prihvatio da bude na čelu Skupštine.

Predsjedavajuća Hadžić je doktor medicine, specijalista dijagnostičke radiologije, zaposlena u JU "Dom zdravlja" Zavidovići, koja se nakon zvaničnog imenovanja za predsjedavajuću kratko obratila zastupnicima, zaželivši im uspješan rad.

Izmjene klubova

Skupština ZDK donijela je, većinom glasova, odluku o izmjeni Kluba Bošnjaka, kojom je za predsjednika Kluba izabran Sejad Zaimović (SDA), umjesto Nusreta Imamovića (Nezavisni blok), dok je za zamjenika, umjesto Maide Tanović (SDP), izabran nezavisni zastupnik Omer Škaljo.

Potom je Skupština ZDK, većinom glasova, donijela odluku o izmjeni predsjednika i zamjenika predsjednika Kluba Hrvata. Tako je, umjesto Vlaste Kalas (SDP), za predsjedavajućeg Kluba izabran Andrej Kajić (HDZ BiH), dok je za zamjenicu izabran Vedrana Dugonjić (HDZ BiH), umjesto Vedrana Kasera (SDP).



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.