KRIZA

Iz Općine Hadžići tvrde: Broj migranata u Ušivku promijenio nam je demografsku sliku i uvjete života

Avaz.ba

21.2.2019

Općina Hadžića izrazila je protest zbog načina na koji se rješava migrantska kriza u BiH od početka do danas, istaknuvši kako je izostalo plansko i efikasno rješenje ovog problema. Poručuju da je općina Hadžići među onih nekoliko mjesta koja trpe posljedice.

Naglasili su kako je prilikom rješavanja krize o smještaju dijela migranata u bivšu kasarnu Ušivak prekršen Ustav FBiH jer ih, kao lokalnu zajednicu, nisu konsultirali o tome prilikom donošenja odluke.

- Trenutni broj migranata u bivšoj kasarni Ušivak (oko 500) u mnogome je promijenio demografsku sliku Ušivka i Donjih Hadžića i bitno promijenio uvjete života nagore. Najavljeno prebacivanje dodatnih 250 migranata problematičnog karaktera zasigurno će još više pogoršati uvjete života okolnog stanovništva i usložiti sigurnosnu situaciju - kažu iz ove općine.

Napominju kako je njihovo stanovništvo posljednjih dana istraumatizirano ubistvom policajaca FUP-a i potragom za Edinom Gačićem, koji se krio na tom području, te su opredijeljeni da se ne dozvoli pogoršavanje uvjeta života građana i sigurnosna situacija.

Kolegij Općinskog vijeća i općinski načelnik Hadžića traže od nadležnih institucija da hitno i neodložno težište migrantske krize rasporede širom BiH, a ne, kao do sada, u samo nekoliko općina FBiH.

- Mi ćemo poduzeti sve mjere da stanovnicima općine Hadžići osiguramo sigurnost i normalne uvjete života, što podrazumijeva sprečavanje enormnog povećanja broja migranata na području naše općine - zaključuje se u saopćenju, koje potpisuju predsjedavajući OV Adi Kalem i načelnik Hamdo Ejubović.

Podsjetimo, pitanje migranata neriješeno je i u Cazinu i Bihaću, gdje vlasti mjesecima apeliraju na državu da im pomogne u upravljanju migrantskom krizom i preuzmu nadležnost nad centrima. Migranti su smješteni u Salakovcu, ali je ovdje država preuzela odgovornost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.