ZAHTJEVI

Bit će pokrenuta inicijativa za vraćanje naziva ulica koje su nosile imena po antifašistima iz srpskog naroda

Ignjat Simić istakao je stav Saveza kako podržavaju apel Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića da se vidi koliko je Bošnjaka zaposleno u RS

Đorđe Radanović i Ignjat Simić. M. Rener

M. Rener

22.2.2019

Srpska udruženja u FBiH uputit će zahtjev Vladi Kantona Sarajevo i Gradu Sarajevu za vraćanje naziva ulica koje su do rata nosile imena po antifašistima i narodnim herojima iz srpskog naroda.  

Na današnjoj pres-konferenciji predstavnici Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH i Saveza općinskih udruženja izbjeglih i raseljenih RS kazali su da imaju spisak od stotinjak ulica.

- Sarajevo za mjesec i po obilježava dan oslobođenja, a niz generala i komandanata poput Pere Kosorića i Slavka Rodića nemaju više svoju ulicu. Diče se antifašizmom kao tvorevinom, a pomeli su sve antifašiste s ulica. Jedini razlog što nema ulica po antifašistima iz srpskog naroda je što su bili Srbi – smatra Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Istovremeno, zahtijevaju zapošljavanje Srba u organima vlasti Kantona Sarajevo i općina u skladu s Ustavom FBiH, odnosno proporcionalno popisu iz 1991. godine.

- Ovaj popis je samo priča da se popuni Dom naroda, da se popuni Klub Srba u Domu naroda – rekao je Radanović i istakao kako Klub Srba u Parlamentu FBiH treba popuniti ljudima povratnicima, kao što je popunjeno Vijeće naroda u RS.

Ignjat Simić iz Saveza općinskih udruženja izbjeglih i raseljenih RS tvrdi da vlasti FBiH od 1991. do danas čine sve da se Srbi osjećaju nesigurnim u FBiH.

Rekao je i da podržavaju apel Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića da se vidi koliko je Bošnjaka zaposleno u RS, ali i da treba vidjeti koliko je Srba zaposleno u institucijama FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.