ZAHTJEVI Udruženja u FBiH obratit će se vlastima KS

Bit će pokrenuta inicijativa za vraćanje naziva ulica koje su nosile imena po antifašistima iz srpskog naroda

Ignjat Simić istakao je stav Saveza kako podržavaju apel Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića da se vidi koliko je Bošnjaka zaposleno u RS

M. Rener
22.02.2019 14:39

Đorđe Radanović i Ignjat Simić

Foto: M. Rener

Srpska udruženja u FBiH uputit će zahtjev Vladi Kantona Sarajevo i Gradu Sarajevu za vraćanje naziva ulica koje su do rata nosile imena po antifašistima i narodnim herojima iz srpskog naroda.  

Na današnjoj pres-konferenciji predstavnici Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH i Saveza općinskih udruženja izbjeglih i raseljenih RS kazali su da imaju spisak od stotinjak ulica.

- Sarajevo za mjesec i po obilježava dan oslobođenja, a niz generala i komandanata poput Pere Kosorića i Slavka Rodića nemaju više svoju ulicu. Diče se antifašizmom kao tvorevinom, a pomeli su sve antifašiste s ulica. Jedini razlog što nema ulica po antifašistima iz srpskog naroda je što su bili Srbi – smatra Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Istovremeno, zahtijevaju zapošljavanje Srba u organima vlasti Kantona Sarajevo i općina u skladu s Ustavom FBiH, odnosno proporcionalno popisu iz 1991. godine.

- Ovaj popis je samo priča da se popuni Dom naroda, da se popuni Klub Srba u Domu naroda – rekao je Radanović i istakao kako Klub Srba u Parlamentu FBiH treba popuniti ljudima povratnicima, kao što je popunjeno Vijeće naroda u RS.

Ignjat Simić iz Saveza općinskih udruženja izbjeglih i raseljenih RS tvrdi da vlasti FBiH od 1991. do danas čine sve da se Srbi osjećaju nesigurnim u FBiH.

Rekao je i da podržavaju apel Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića da se vidi koliko je Bošnjaka zaposleno u RS, ali i da treba vidjeti koliko je Srba zaposleno u institucijama FBiH.

Komentari

NA VRH