OSCE

Tužilaštvo BiH dobiva digitalni arhiv dokaza u predmetima ratnih zločina

Kako bi teško breme rata ostavili iza nas i posvetili se uspostavljanju kvalitetnog pravosudnog sistema

Potpisivanje memoranduma o razumijevanju. OSCE

Avaz.ba

22.2.2019

Brus Berton (Bruce), šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, i Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, potpisali su danas memorandum o razumijevanju, u cilju pružanja podrške izradi digitalnog arhiva dokaza kojima raspolaže Tužilaštvo BiH u predmetima ratnih zločina.

Ističući važnost dugogodišnje saradnje s Tužilaštvom BiH i VSTV-om, ambasador Berton je kazao:

- Memorandum o razumijevanju, potpisan u okviru Projekta unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina, omogućit će izradu elektronske baze podataka koja će sadržavati sve dokaze kojima raspolaže Tužilaštvo BiH. Ovaj digitalni arhiv predstavlja važan korak naprijed u procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnom nivou, a njena izrada jedna je od preporuka iz izvještaja sutkinje Džoen Korner (Joane) iz 2016. godine.

Tadić smatra da su aktivnosti u okviru ovog projekta vrlo bitne za rad na predmetima ratnih zločina, jer u svakom predmetu postoji velika količina dokaznih materijala.

- Vrlo je korisno imati digitalnu arhivu dokaza, koja će omogućiti brži i efikasniji pregled dokaza te njihovo lakše sortiranje i pripremu, u vrlo složenim predmetima. Navedeni proces značajno će olakšati rad i doprinijeti ubrzanju procesuiranja predmeta ratnih zločina, što je od značaja svim sudionicima u postupku - istakla je glavna tužiteljica Tadić.

Tegeltija je naglasio da VSTV pozdravlja i podržava svaki vid saradnje s međunarodnim organizacijama koji za cilj ima jačanje vladavine prava i uspostavljanje funkcionalnog sistema koji će biti od koristi, kako sudijama i tužiocima u njihovom radu, tako i cjelokupnoj bh. javnosti.

- Naš zajednički cilj je da se predmeti ratnih zločina okončaju u što optimalnijem roku kako bi, u konačnici, teško breme rata ostavili iza nas i posvetili se uspostavljanju kvalitetnog pravosudnog sistema - smatra Tegeltija.

Projekat unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina realizira Misija OSCE-a u BiH sredstvima Vlade Velike Britanije.

Met Fild (Matt Field), britanski ambasador u BiH, rekao je da je vlada njegove zemlje posvećena je promoviranju vladavine prava u BiH.

- Krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid važna je pretpostavka za ostvarenje pravde i stvaranje trajnog mira - istakao je Fild.

Misija OSCE-a u BiH i Ambasada Velike Britanije u Sarajevu ponovo su istakli spremnost da nastave pružati podršku pravosudnim institucijama u BiH, u cilju efikasnog procesuiranja predmeta ratnih zločina, te izgradnje snažnog, nezavisnog i efikasnog pravosuđa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.