GORAŽDE Okončana konstituirajuća sjednica

Predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić iz Demokratske fronte

Većina u Klubu Bošnjaka postignuta je nakon što se poslanik Liberalne stranke Nudžeim Džihanić odrekao mandata

Al. B.
22.02.2019 15:50

Sa sjednice

Foto: A. Bajramović

Edita Velić iz Demokratske fronte izabrana je za predsjedavajuću Skupštine BPK Goražde, dok će dužnost njenog zamjenika obavljati Edim Fejzić iz Goraždanske priče. Konstituiranje zakonodavne vlasti u BPK Goražde okončali su poslanici stranaka Građanskog bloka te dijela SDA, čime je ozvaničena nova, treća od izbora parlamentarna većina u ovom kantonu.  

Prethodno su konstituirani klubovi Bošnjaka i Hrvata, dok bi se naknadno trebao konstituirati Klub Srba, koji treba predložiti drugog zamjenika predsjedavajuće. Nova većina je ozvaničena, a blokade prevaziđene, zahvaljujući poslanicima SDA Nijazu Musiću i Mirsadu Žugi, jer se troje njihovih kolega, zajedno s poslanicima Liberalne i Stranke za BiH i drugima, nisu pojavili na sjednici.

– Vlast u BPK najprije je pokušao formirati Bh. blok i taj pokušaj nije uspio. Onda je SDA napravila jednu većinu od 13 poslanika, zato što se nije imala većina u Klubu Bošnjaka i praktično smo do sada bili u nekoj blokadi. Našli smo neko treće rješenje, koje je dovelo do toga da se otkoči proces formiranja vlasti u BPK – pojasnio je Mirsad Žuga, poslanik SDA i predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke.

On dodaje da je na prethodnoj sjednici ista većina Nijaza Musića iz SDA izabrala za delegata u Domu naroda.

- Što se tiče stanja u Klubu SDA, vjerovatno su proradile neke sujete. Nadam se da će Klub ostati jedinstven, da ćemo nastaviti rad i dati prijedlog mandatara Vlade BPK – ističe Žuga.

Prema riječima Edite Velić, novoizabrane predsjedavajuće Skupštine, većina u Klubu Bošnjaka postignuta je nakon što se poslanik Liberalne stranke Nudžeim Džihanić odrekao mandata u Skupštini i na ovaj način je otkočen proces uspostave vlasti. 

– Pozivamo Klub Srba da se konstituira, pozivamo SDA da daju prijedlog za mandatara za sastav nove vlade. Mi u tome nećemo praviti nikakve probleme. Svoj dio odgovornosti prema građanima smo izvršili – kazala je Velić.

Hajdar Drljo (A-SDA), koji je na sjednici izabran za predsjednika Kluba Bošnjaka u Skupštini BPK, pozvao je na intenziviranje rada poslanika kojima su birači dali povjerenje, da u narednih desetak dana bude usvojen budžet za ovu godinu te da u što kraćem roku budu imenovani novi premijer i ministri u Vladi.

Komentari

NA VRH