GORAŽDE

Predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić iz Demokratske fronte

Većina u Klubu Bošnjaka postignuta je nakon što se poslanik Liberalne stranke Nudžeim Džihanić odrekao mandata

Sa sjednice. A. Bajramović

Al. B.

22.2.2019

Edita Velić iz Demokratske fronte izabrana je za predsjedavajuću Skupštine BPK Goražde, dok će dužnost njenog zamjenika obavljati Edim Fejzić iz Goraždanske priče. Konstituiranje zakonodavne vlasti u BPK Goražde okončali su poslanici stranaka Građanskog bloka te dijela SDA, čime je ozvaničena nova, treća od izbora parlamentarna većina u ovom kantonu.  

Prethodno su konstituirani klubovi Bošnjaka i Hrvata, dok bi se naknadno trebao konstituirati Klub Srba, koji treba predložiti drugog zamjenika predsjedavajuće. Nova većina je ozvaničena, a blokade prevaziđene, zahvaljujući poslanicima SDA Nijazu Musiću i Mirsadu Žugi, jer se troje njihovih kolega, zajedno s poslanicima Liberalne i Stranke za BiH i drugima, nisu pojavili na sjednici.

– Vlast u BPK najprije je pokušao formirati Bh. blok i taj pokušaj nije uspio. Onda je SDA napravila jednu većinu od 13 poslanika, zato što se nije imala većina u Klubu Bošnjaka i praktično smo do sada bili u nekoj blokadi. Našli smo neko treće rješenje, koje je dovelo do toga da se otkoči proces formiranja vlasti u BPK – pojasnio je Mirsad Žuga, poslanik SDA i predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke.

On dodaje da je na prethodnoj sjednici ista većina Nijaza Musića iz SDA izabrala za delegata u Domu naroda.

- Što se tiče stanja u Klubu SDA, vjerovatno su proradile neke sujete. Nadam se da će Klub ostati jedinstven, da ćemo nastaviti rad i dati prijedlog mandatara Vlade BPK – ističe Žuga.

Prema riječima Edite Velić, novoizabrane predsjedavajuće Skupštine, većina u Klubu Bošnjaka postignuta je nakon što se poslanik Liberalne stranke Nudžeim Džihanić odrekao mandata u Skupštini i na ovaj način je otkočen proces uspostave vlasti. 

– Pozivamo Klub Srba da se konstituira, pozivamo SDA da daju prijedlog za mandatara za sastav nove vlade. Mi u tome nećemo praviti nikakve probleme. Svoj dio odgovornosti prema građanima smo izvršili – kazala je Velić.

Hajdar Drljo (A-SDA), koji je na sjednici izabran za predsjednika Kluba Bošnjaka u Skupštini BPK, pozvao je na intenziviranje rada poslanika kojima su birači dali povjerenje, da u narednih desetak dana bude usvojen budžet za ovu godinu te da u što kraćem roku budu imenovani novi premijer i ministri u Vladi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.