SARAJEVO

Predstavljena knjiga 'Suada i Muše – Fudbaler i Balerina'

Fena

22.2.2019

Knjiga "Suada i Muše - Fudbaler i Balerina" predstavljena je večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo uz izložbu i projekciju filma o životu, karijerama i ljubavi bh. velikana, primabalerine Sarajevskog baleta Suade Kavazović-Mušović i fudbalera Džemaludina Mušovića.

Knjigu je počeo raditi novinar "Oslobođenja" Dinko Omeragić, koji je, nakon što je uradio prvi dio preminuo, ali je nezavršenu knjigu ostavio svojim sinovima Danielu i Darku.

- Otac nam je ostavio u amanet da dovršimo knjigu. Mi smo dali obećanje da ćemo to učiniti. Bio je to veliki izazov i nije bilo lako, jer je naš otac živio u vrijeme kada su Muše i Suada bili u vrhuncu slave – kazao je izjavi za medije Darko Omeragić.

Omeragići su uspjeli dovršiti knjigu romansiranu fotomonografiju, a književnica Indira Kučuk-Sorguč, koja je napisala drugi dio knjige, konceptualno je uobličila u jedinstvenu monografiju sastavljenu iz tri dijela: Knjiga o Suadi, Drugi o njima i Knjiga o Mušetu.

- Nama kao porodici Omeragić ova knjiga znači puno, jer smo ispunili amanet dat ocu, ali znači i Bosni i Hercegovini koja ima velikane poput Mušeta i Suade – rekao je Omeragić.

Također je večeras prikazan i kratki film o Suadi Kavazović-Mušović i fudbaleru Džemaludinu Mušoviću koji slave 50 godina braka i koji su živi svjedoci da ljubav pobjeđuje sve i da oba partnera mogu ispuniti sebe i svoje želje uz bezuvjetnu podršku onoga drugoga, te da fudbal i balet mogu zajedno.

Na izložbi postavljenoj u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo predstavljeno je 16 fotografija koje govore karijeri, ali ponajviše o ljubavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.