SARAJEVO Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na forumu u glavnom gradu BiH

Šarović: Ograničiti utjecaj stranačkih elita na donošenje ekonomskih mjera

Fena
25.02.2019 12:47

Mirko Šarović

Foto: FENA

Poboljšanje imidža zemlje, reforma poreznog sistema, te daljnje ulaganje u infrastrukturu, neki su od faktora za unapređenje opće konkurentnosti BiH koje je izdvojio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović obraćajući se učesnicima Ekonomskog foruma BiH danas u Sarajevu.

Šarović je naveo da opća konkurentnost služi donosiocima odluka da se suoče s ključnim izazovima, ali i s prednostima neke zemlje.

Radna snaga je, prema njegovim riječima, nešto o čemu smo ranije govorili kao o konkurentskoj prednosti, ali se u tom smislu stanje pogoršalo, uzimajući u obzir da je tržište radne snage u Evropi otvoreno i da se već suočavamo s nedostatkom radne snage.

Šarović je naveo da su u prethodnom periodu desetine miliona eura, umjesto u BiH, uložene u susjedne zemlje i u regionu.

Govoreći o ključnim izazovima koji utječu na opću konkurentnost, Šarović je kazao da imidž BiH nije dobar te da se mora poboljšati unapređenjem svega onoga što se odnosi na opću stabilnost, predvidivost ulaganja, stabilnost institucija, političku stabilnost i neke druge parametre.

- Mi u BiH moramo praktično završiti sa, kako ih ja nazivam, stranačkim ekonomijama. Utjecaj stranačkih elita na donošenje ključnih ekonomskih mjera moramo ograničiti i oni ne mogu biti, rekao bih, izvan razumnog nivoa - istakao je Šarović.

Naglasio je da porezni sistem mora doživjeti snažnu reformu. Saglasan je sa svima koji infrastrukturu smatraju osnovnim parametrom za mjerenje konkurentnosti BiH, te naglasio da se i toj oblasti mora napraviti snažan iskorak.

Komentari

NA VRH