OLAKŠANJE

Mostarci dobili novu šalter-salu za izdavanje dokumenata

Sa svečanosti otvorenja. Avaz

Piše: M.Sm.

25.2.2019

Sa svečanosti otvorenja - Avaz
Sa svečanosti otvorenja - Avaz
Sa svečanosti otvorenja - Avaz
Sa svečanosti otvorenja - Avaz
Sa svečanosti otvorenja - Avaz
+1

U zgradi Policijske uprave Mostar danas su svečano otvorene nove prostorije Odsjeka za administraciju i podršku. Svečanu vrpcu su presjekli Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, Slađan Bevanda, ministar MUP-a HNK, i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

Riječ je o projektu vrijednom 650.000 maraka, u okviru kojeg su građani Mostara dobili savremeno opremljenu šalter-salu, gdje će im na jednom mjestu biti dostupne sve usluge vezane za izdavanje ličnih dokumenata, a koji su do sada izdavani u CIPS-u u zgradi Pošte. 

Također, uz šalter-salu, prvi put je MUP HNK, kako je to kazao Bevanda, dobio arhiv, a uređen je i parter ispred zgrade PU Mostar.

- Nakon više godina uspjeli smo, naporima Vlade, Ministarstva, ali i Grada Mostara, obnoviti staru šalter-salu na ovoj lokaciji, odnosno, prostorima MUP-a, koja je poznata svim Mostarcima i uvjeren sam da ćemo na ovaj način znatno unaprijediti kvalitet usluge građanima - rekao je Bevanda.

Kako je istaknuo, prvi put nakon rata i otkako postoji MUP, uređen je arhiv prema svim pravilima struke.

- Najveći dio dokumentacije i arhivske građe iz neuvjetnih prostora, hodnika i tavana arhivirali smo na jedno mjesto, a uredili smo i cijeli parter, koji je, kao što je poznato, bio u jako lošem stanju - naveo je Bevanda.

Prema Hercegovim riječima, ovaj prostor će biti prikladniji i s funkcionalne, ali i finansijske strane, budući da su se za zakup prostorija CIPS-a u zgradi Hrvatske pošte Mostar izdavajala značajna finansijska sredstva, odnosno, 65.000 maraka na godišnjem nivou.

- Ovo je projekt od velike važnosti i mi, uistinu, podržavamo rad MUP-a i jačamo ga kroz cijeli niz mjera i aktivnosti. Dakako da ima problema koji postoje i koje će, nadam se, nova parlamentarna većina riješiti, ali ne treba zaboraviti da je primljeno 80 novih djelatnika, u toku je prijem njih još 100, potpuno je zamijenjen vozni park, a osigurali smo sredstva za nove odore i naoružanje - podsjetio je Herceg.

Također, i Bešlić je ocijenio da su građani, ali i uposlenici MUP-a otvaranjem novih prostorija dobili puno bolje uvjete i da je to hvalevrijedan projekt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.