SREDSTVA

Od 1. aprila čak 1.000 penzionera može besplatno u banje

Zavod osigurao 470.000 KM

Mehić, Krnjić i Kožul: Potpisan sporazum o banjskom liječenju penzionera s područja FBiH. Avaz

A. Nu.

25.2.2019

Čak hiljadu penzionera iz Federacije BiH od 1. aprila dobit će priliku za besplatno banjsko liječenje. Naime, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) na čijem se čelu nalazi Zijad Krnjić ove godine odobrio je 470.000 maraka za tu namjenu.

Sporazum o kriteriju utroška i načinu realizacije dodijeljenih sredstava za liječenje i rehabilitaciju penzionera danas su u Sarajevu potpisali direktor Zavoda PIO Krnjić, Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, te Ivan Kožul, predsjednik Saveza županijskih udruga penzionera.

Novina u Zakonu

Kako je najavljeno, pravo na liječenje imat će bolesni, penzioneri s najnižim primanjima, kao i oni koji do sada nisu koristili besplatne usluge o trošku Federalnog zavoda. Istaknuto je i da će penzioneri na liječenju moći provesti od sedam do deset dana. Novina je da od ove godine penzioneri usluge banjskog liječenja koriste shodno odredbama novog Zakona o PIO. 

- Ova sredstva osigurali smo za pomoć penzionera u vidu banjskog liječenja i to onim korisnicima kojima je to socijalna potreba. Također, ovo je novina koja je proizišla iz novog Zakona o PIO. Ranije, mi smo imali praksu da izdvajamo sredstva za banjsko liječenje, ali u manjem iznosu. Takva odluka je bila osporavana. Sada je Zakonom o PIO ozakonjena. Sredstva od 470.000 su proizišla iz naše komunikacije s udruženjima, a obuhvaćena su Finansijskim planom Federalnog zavoda koji je kao i budžet nedavno usvojen – kazao je Krnjić.

Napomenuo je da je sporazumom definirano da će lično udruženja penzionera vršiti odabir medicinskih ustanova u kojima će se vršiti liječenje i rehabilitacija te utvrditi kriterije po kojima će penzioneri biti upućivani na liječenje, a po dostavljenim dokazima o izvršenju usluge, Federalni zavod će udruženjima prebacivati sredstva, kojima će plaćati navedene račune.

- Mi njima ovo dajemo kao grant. Udruženja sada određuju kako šalju penzionere, koga šalju, s tim da su u obavezi na kraju granta pravdati namjenski utrošak sredstava – kazao je Krnjić.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma iskazao je Kožul, koji je pohvalio što je zakonom uređeno pitanje banjskog liječenja penzionera.

- Ovim dokumentom definirano je da mi raspodijelimo sredstva svim udruženjima, a oni da ih raspodijele po broju članova. Zahvaljujući razumijevanju direktora Krnjića, imamo ovakvu vrstu liječenja koja je ozakonjena. Sa sigurnošću mogu reći da su penzioneri zadovoljni pruženom prilikom da besplatno idu na liječenje, jer po svojim ekonomskim mogućnostima, odnosno penzijama koje dobivaju, nikada ne bi otišli u banje koje su im prijeko potrebne – kazao je Kožul.


Krnjić: Pohvalili zalaganja direktora. Arhiv

Definirani kriteriji

S njim je saglasani predsjednik Saveza penzionera Federacije BiH, koji je kazao da je ova aktivnost važna ne samo za penzionere nego i rad samog udruženja. 

- Ovakvim aktivnostima podiže se i rejting rada udruženja penzionera – kazao je Mehić.

Posebno je naglasio da je potpisani sporazum još jedna potvrda da se novi Zakon o PIO u cijelosti primjenjuje i da je zaživio.

 - Prvo, penzije se isplaćuju u određenom roku koji je predviđen Zakonom, dakle nemamo kašnjenja. Obećano je i povećanje najnižih penzija, i to je ispunjeno. Jedna od zakonskih odrednica je i dodjela sredstava koja više ne ovise od odluke Upravnog odbora kada će to biti i da li će to biti. Sada je to definirano i po Zakonu i kroz Finansijski plan koji je direktor predložio. Zahvaljujući tome, direktoru Krnjiću su odriješene ruke da s nama potpiše sporazum koji nam je od velike važnosti – kazao je Mehić.

Potvrdio je da će sredstva biti korištena prema kriterijima koje odrede Savez i udruženja.

- Savez penzionera Federacije BiH sročio je Pravilnik u kojem smo definirali kriterije. Obećavamo direktoru i penzionerima da ćemo, pored urednog pravdanja sredstava, uraditi koliko je to moguće da ovo pravo iskoriste oni kojima je to najpotrebnije, a to su bolesni, korisnici najnižih penzija i oni koji do sada nisu koristili usluge besplatnog liječenja, dakle o trošku Federalnog zavoda. Mi znamo da je ovo mala cifra, ali ipak za ovih skoro 500.000 maraka na liječenje ćemo moći uputiti 1.000 penzionera po sedam do deset dana – kazao je Mehić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.