CIKBiH Potvrđeni rezultati posrednih izbora

Dodijeljeni mandati državnim delegatima, konstituirajuća sjednica Doma naroda planirana za četvrtak

Odluka o potvrđivanju izbora u ''Službenom listu BiH'' trebala bi biti objavljena sutra

S.DEGIRMENDŽIĆ
25.02.2019 15:11

Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu rezultate izbora državnih delegata u Klub Bošnjaka i Klub Hrvata u Dom naroda Parlamenta BiH, te su dodijeljeni mandati novoizabranim državnim delegatima. Podsjećamo, na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH prošle sedmice u Klub Bošnjaka izabrani su Fahrudin Radončić (SBB), Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, sva trojica iz SDA, i Denis Bećirović (SDP). U Klub Hrvata izabrani su Dragan Čović, Lidija Bradara, Bariša Čolak, Marina Pendeš, svi iz HDZ–a BiH, i Zlatko Miletić (DF). 

U Klub Srba u Domu naroda BiH ranije su u Narodnoj skupštini RS izabrani Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Sredoje Nović, svi iz SNSD-a, i Mladen Bosić (SDS).

Odluka o potvrđivanju izbora u ''Službenom listu BiH'' trebala bi biti objavljena sutra. Nakon objave bit će stvoreni uvjeti za sazivanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tri dame

Sjednicu Doma naroda PSBiH saziva Kolegij tog doma u dosadašnjem sazivu, a u ovom slučaju to su Bariša Čolak, predsjedavajući, i Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma. Treći član Kolegija Safet Softić ranije je preuzeo mandat u Predstavničkom domu PSBiH.

Ognjen Tadić je potvrdio za „Dnevni avaz“ da je u konsultacijama s Čolakom dogovorio da, kada sutra u ''Službenom listu BiH'' budu objavljeni potvrđeni rezultati izbora, tada će uputiti poziv novoizabranim delegatima da u četvrtak, 28. marta, dođu na konstituirajuću sjednicu Doma.

Kada sjednica bude zakazana, njome će, prema Poslovniku Doma, predsjedavati najstariji izabrani delegat, a to je u ovom slučaju Sredoje Nović (SNSD).

Nakon što delegati polože zakletvu, bit će osnovani klubovi naroda koji među svojim članovima biraju po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg te njegove dvojice zamjenika.

Prema informacijama „Avaza“, Kolegij Doma naroda činit će Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ BiH) i Nikola Špirić (SNSD).

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predstavničkog doma, tako da je izvjesno da na čelu Kolegija prvih osam mjeseci neće biti Čović, jer je na čelu Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH). Najizvjesnije je da će prvi predsjedavajući biti Izetbegović. Dom naroda PSBiH broji 15 delegata, a u ovom sazivu njih 12 su muškarci, dok su tri dame.

Drugi put

Zanimljivo je da je Nović, i nakon izbora 2014., bio izabran za privremenog predsjedavajućeg. Tada je ovaj dom započeo konstituirajuću sjednicu 29. januara koja je prekinuta, a potom je zakazana ponovo za 11. februar, pa je opet prekinuta, da bi bila okončana tek 16. februara. 

NA VRH