BIH

Zlatan Vujanović: Uvoznici će od sutra plaćati značajno niže naknade

Razlika u iznosima za kontrolu kvaliteta bila je velika u odnosu na RS i Brčko distrikt, a sada će privrednici uštedjeti stotine maraka samo na jednom kamionu

Vujanović: Manji troškovi

M.R.S.

27.2.2019

Izmjenama Odluke o visini i načinu plaćanja naknade za kontrolu kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu, koje je u petak usvojila Vlada Federacije BiH, značajno su smanjeni troškovi koje su uvoznici imali na graničnim prijelazima. 

Nova pravila 

Privrednici će ovim rasterećenjem uštedjeti stotine maraka samo po jednom kamionu robe, a nova “pravila igre” startaju od četvrtka. 

Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, pojašnjava u razgovoru za “Avaz” da su izmjenama odluke, na kojima je radilo ovo ministarstvo, drastično snizili naknade koje su plaćane u FBiH i približili ih iznosima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu. 

- Za kontrolu kvaliteta po jednom nadzoru u RS se plaća samo administrativna taksa od 20 KM, a u Brčko distriktu naknada od 20 KM. S druge strane, u FBiH se za poljoprivredno-prehrambene proizvode plaćaju takse od 5 KM i 31 KM, a za industrijske 5 KM, i na to sve još naknada od 30 KM. To je 66 KM za poljoprivredno-prehrambene, i 35 KM za industrijske robe po pošiljci. Pored toga, u FBiH se pod pošiljkom smatra istovrsna roba u kamionu, a to je, prosječno, od tri do pet vrsta robe tako da uvoznici po jednom kamionu u FBiH plaćaju od 105 KM do 175 KM taksi i naknada za industrijske te od 198 KM do 330 KM za poljoprivredno-prehrambene robe. Razlika je velika u odnosu na RS i Brčko distrikt – pojasnio je Vujanović. 

Dodao je da je izmjenama odluke ukinuta naknada koju je obavljala Tržišna inspekcija te da je sa 30 na 20 KM umanjena naknada za kontrolu kvaliteta koju obavljaju i naplaćuju ovlaštene kontrolne kuće, dok se od sada pošiljkom smatra sva roba unutar kamiona, vagona, kontejnera tako da se iznos naknade više neće multiplicirati od tri do pet puta. 

Konkurentni prijelazi 

- Uvoznici neće imati potrebu da kalkuliraju na kojem će graničnom prijelazu obavljati kontrolu. Procjena je da će određeni broj onih koji su išli na prijelaze u RS i Brčko distriktu, sada koristiti prijelaze u FBiH te se u prvoj godini očekuje udvostručavanje broja kontrola. Odluka će u srijedu biti objavljena u “Službenim novinama FBiH” i stupa na snagu dan poslije. Od četvrtka će naši granični prijelazi biti maskimalno konkurentni – istaknuo je Vujanović.

Mobilnom aplikacijom do najjeftinijih pumpi 

Potrošači će uskoro putem besplatne mobilne aplikacije moći na jednom mjestu vidjeti koje benzinske pumpe imaju najniže cijene goriva i, u skladu s tim, odlučivati gdje će točiti gorivo. 

- Odabirom opcija brzo i jednostavno dobit će popis bezinskih pumpi u FBiH, sortiran po cijeni od najniže ka najvišoj. Unutar aplikacije potrošač će moći odabrati opciju da se prikazuju pumpe samo u određenoj općini ili radijusu od deset kilometara. Aplikacija je spremna i trebala bi biti operativna početkom maja – rekao je Vujanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.