PROJEKTI U Direkciji JP ''Elektroprivreda BiH" u Sarajevu

Potpisani ugovori o isporuci, ugradnji i održavanju 15 vjetroagregata VE "Podveležje"

Ovo predstavlja razvojnu priliku i ukupnu šansu ne samo za povećanje proizvodnje električne energije već kao pokretačka snaga ekonomskog razvoja regije

Avaz.ba
26.02.2019 17:32

S potpisivanja ugovora

Foto: EPBiH

U Direkciji JP Elektroprivreda BiH u Sarajevu, 26. februara, Bajazit Jašarević, generalni direktor i dr. sci. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, potpisali su sa predstavnicima konzorcija "Siemens Gamesa" (''Siemens Gamesa Renewable Energy'' d.o.o. Hrvatska i ''Siemens Wind Power A/S Danska'') ugovor o projektiranju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon 15 vjetroagregata Vjetroelektrane (VE) ''Podveležje", ukupne instalirane snage 48 MW, te ugovor o petogodišnjem održavanju vjetroagragata (LTSA) nakon puštanja u rad VE. 

U ime konzorcija "Siemens Gamesa" potpisnici su Viktor Ivanov Garbev, predsjednik Uprave "Siemens Gamesa Renewable Energy" Hrvatska, koji je lider konzorcija, i Mario Marčan, član Uprave. 

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Kristijan Sedat (Christian), otpravnik poslova Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, koji je istakao podršku Republike Njemačke razvojnim projektima u energetskom sektoru. 

- Podveležje nije samo prva vjetroelektrana ''Elektroprivrede BiH'' nego je i jedna od prvih u Bosni i Hercegovini. Savezna vlada Njemačke i KfW (Njemačka razvojna banka) su ponosni što finansiraju i savjetodavno prate ovaj pionirski projekt - kazao je Sedat. 

Rok za realizaciju prvog ugovora je 21,5 mjeseci, dok je rok za realizaciju LTSA ugovora pet godina od momenta puštanja u pogon VE. Vrijednost oba ugovora je cca 69 miliona eura, s uključenim troškovima osiguranja za povrat kreditnih sredstava (osiguranje ECA garancije). 

Vjetroelektrana se finansira kreditnim sredstvima KfW, koja djeluje u ime njemačke finansijske saradnje i vlastitim sredstvima JP ''Elektroprivreda BiH". 

Projekt je lociran na platou Podveležja, oko 10 km istočno od grada Mostara. Izgradnjom VE značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u JP ''Elektroprivreda BiH". Očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je cca 130 GWh. 

Izgradnja VE "Podveležje" predstavlja razvojnu priliku i ukupnu šansu ne samo za povećanje proizvodnje električne energije već kao pokretačka snaga ekonomskog razvoja regije. 

Izgradnja pristupnih puteva do lokacije buduće VE, koja je završena tokom 2018. godine, učinilo je podveleški plato lakše dostupnim kako za lokalno stanovništvo tako i za samu montažu i postavku vjetroagregata. 

Za ovaj projekt JP ''Elektroprivreda BiH" je s Vladom HNK potpisala koncesioni ugovor na period od 30 godina. 

Komentari

NA VRH