REAKCIJE

Hotić: Vrši se pritisak na Sud, žrtve opet ne mogu do pravde

Dodaje i da se među 1.313 ubijenih koji su identificirani nalazio i njen brat, kojem je glava odsječena

Beograd: Šešelj s pristalicama ispred Višeg suda

Fu. M.

26.2.2019

Udruženja majki Srebrenice ogorčena su nakon što je osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj s pedesetak svojih pristalica danas održao protest ispred Višeg suda u Beogradu pred ročište grupi bivših pripadnika MUP-a RS optuženih za ubistvo 1.313 Bošnjaka u Kravici nakon pada Srebrenice 1995. godine.

Ometanje procesa 

Kako nam je kazala Kada Hotić iz Udruženja ''Majke enklava Srebrenica i Žepa", u putanju je još jedna predstava u režiji Šešelja te da se sve radi da bi se optuženi što prije oslobodili.

- Ovo je sramota. On redovno dolazi na ovo suđenje da bi ometao proces. Nažalost, policija mu dozvoljava da uđe u sudnicu zajedno sa svojim radikalima. To najbolje pokazuje da se srbijanska politika uopće nije promijenila od vremena kada su zločini učinjeni – rekla je Hotić.

Dodaje i da se među 1.313 ubijenih koji su identificirani nalazio i njen brat, kojem je glava odsječena.

- Suđenje za Kravicu je već nekoliko puta bilo odgađano zbog raznih nedolazaka. Ovo je klasični pritisak na Sud dokazanog zločinca. Međutim, mi se nećemo umoriti i tražit ćemo pravdu sve dok smo živi – poručila je Hotić.

S druge strane, Šešelj je poručio da su optuženi policajci nevini te da su ubistva u Kravici bila, kako je kazao, samo incident, a ne ratni zločin.

Uvrede i na račun Staše Zajović

Grupa okupljenih sa zastavama Srpske radikalne stranke tokom trajanja jučerašnjeg ročišta uzvikivala je uvrede i na račun Staše Zajović, osnivačice antiratne grupe “Žene u crnom”, koja je, također, pratila suđenje.



Hotić: Ovo je sramota

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.