ODLASCI

I trgovci daju otkaze i odlaze iz zemlje

Sve kritičnija situacija u trgovinama, pekarama i manjim firmama, gdje se za mjesec rada u Sloveniji ili Njemačkoj može zaraditi četiri puta više nego u BiH

F. MUSTAFIĆ

27.2.2019

Poslodavci širom Bosne i Hercegovine, zbog već odavno prisutnog problema odlaska radne snage u inozemstvo, muku muče kako zadržati postojeće ili pronaći nove radnike. Sve je kritičnija situacija u trgovinama, pekarama i manjim firmama, gdje se za mjesec rada u Sloveniji ili Njemačkoj može zaraditi četiri puta više nego u BiH.

Natpisi na radnjama 

Kako nam je kazao Mahir Semić, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije BiH, zbog toga su sve češće slike trgovina, ugostiteljskih i sličnih objekata oblijepljenih oglasima ispisanim pozivima poslodavaca za prijem radnika. Mnogi, kako kaže, nude i bolju plaću i prijavu, što je ranije bilo skoro nezamislivo.

- Živim u Zenici i primijetio sam da na svakoj drugoj radnji stoji natpis: “Tražim radnika ili radnicu.” Ranije se na jedan oglas u trgovini prijavljivalo skoro 3.000 radnika, a danas nema nikoga, jer je do sada praksa bila da se isplaćuje minimalac – kaže Semić.

Visoki nameti

Alem Smajlović, vlasnik jedne sarajevske trgovine, potvrdio nam je da ga je samo prošle godine napustilo čak osam radnica.

- Osam puta sam objavljivao oglas tražeći radnicu. Ljudi nakon mjesec-dva daju otkaz. Sve su radnice bile prijavljene, čak sam im i povećavao plaću, ali ne možemo se mi boriti s uvjetima u Njemačkoj ili u drugim zemljama Evropske unije. Nameti su visoki, moramo i mi od nečega živjeti – objašnjava svoju situaciju Smajlović.   

Hrvatska firma odvodi 1.000 radnika

- Iz Hrvatske nam je došla firma koja traži 1.000 radnika koje će zaposliti na šest mjeseci. Osigurali su im prijevoz, povratnu kartu, hranu, osam sati rada, a plaća je 700 eura. Sve prekovremeno se, naravno, plaća. Hrvatski poslodavci ovih dana zaključuju ugovore s našim ljudima i oni će otići – napominje Semić.   Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.