ODGOVOR Na upit zastupnice u Skupštini KS Arijane Memić

Ekipa Hitne pomoći prvo pružila pomoć Alisi Mutap, a ne Dženanu Memiću

Prvi na lice mjesta su stigli pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, čiji je jedan službenik i uslikao tijelo Dženana Memića

Avaz.ba
27.02.2019 11:37

Tragično stradali Dženan Memić

Foto: Arhiv

JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo uputio je odgovor zastupnici u Skupštini KS Arijani Memić na zastupničko pitanje koje se odnosi na intervenciju Hitne pomoći u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji kada su povrijeđeni Dženan Memić i Alisa Mutap. 

Iz Hitne pomoći odgovoreno je da je u 22.37 zaprimljen poziv za intervenciju koji je uputio pripadnik MUP-a KS. Inače, prvi na lice mjesta stigli su pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, čiji je jedan službenik i uslikao tijelo Dženana Memića. Naknadno su došla i dvojica policajca iz PU Ilidža, prenosi NAP.

- U 22.52 prva medicinska ekipa stigla je na lice mjesta i pružila pomoć ženskom pacijentu prema uputama policijskih službenika. U 22.53 medicinska ekipa konstatira da postoji još jedna povrijeđena osoba muškog spola u besvjesnom stanju i traži da se na lice mjesta pošalje još jedna medicinska ekipa, a sama nastavlja ukazivati pomoć teže povrijeđenoj osobi.

U 22.59 prva medicinska ekipa započinje medicinski transport Dženana Memića, koji je bio u besvjesnom stanju, prema KCUS-u. Prema navodima Hitne pomoći, u 23.14 Memić je dovezen na KUM KCUS-a.

U 23.04 druga medicinska ekipa stigla je na lice mjesta i izvršila transport ženske osobe, koja je bila pri svijesti. Na KCUS su stigli u 23.23.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć nije mogao odgovoriti zastupnici Memić da li su se vozila Hitne pomoći zaustavljala, koliko je trajalo zaustavljanje, te da li je bilo kontakta pacijenta i članova medicinskog osoblja sa trećim licima.

- Medicinski radnici koji su pružali pomoć Dženanu Memiću i Alisi Mutap su u sudskom procesu svjedočili o svim okolnostima vezanim za ovaj slučaj i uvidom u transkripte njihovih svjedočenja možete doći do informacija u vezi s eventualnim stajanjima i kontakata s trećim licima – navedeno je u odgovoru.

Na suđenju koje je održano 15. novembra 2016. godine kao svjedok se pojavio doktor Amar Kadrić, koji je bio u drugoj medicinskoj ekipi koja je prevezla Mutap na KCUS. On je u svom svjedočenju kazao da se „ne može sjetiti da li je iko zaustavljao vozilo“.

- Mislim da smo stali jer je htjela da povraća – kazao je Kadrić. 

Doktorica iz prve medicinske ekipe Šejla Brković svjedočila je 9. decembra 2016. godine, kada je navela da su prvo zatekli žensku osobu na gepeku policijskog automobila, a zatim im je rečeno da postoji još jedna povrijeđena osoba. 

- Našli smo mlađeg muškarca na lijevom boku. Bio je bez svijesti i spontano je disao. Pristupili smo pružanju pomoći i javili bazi da trebamo pomoć.

Brković je potvrdila da je razgovarala s Mutap, koja je bila u stanju šoka.

 

Komentari

NA VRH