SARAJEVO

Demobilisani borci se razišli: Parlament FBiH usvojio zaključak

Piše: E. P.

28.2.2019

Sa protesta boraca - Avaz
Sa protesta boraca - Avaz
Sa protesta boraca - Avaz
Faksimil - Avaz
Sa protesta boraca - Avaz
+14

16:45 

Predstavnički dom PFBiH usvojio je zaključak koji se stavlja u proceduru idućih 30 dana. 

Prisutnima se obratio Hamza Krkalić, koji je istaknuo da se nada konačnom rješavanju zahtjeva boraca u narednih 30 dana i da nema potrebe da ostaju dalje tu. 

Protest je završen i borci se razilaze ispred Parlamenta FBiH. 

14:40

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević se obratio Parlamentu danas i kazao da je jedina razlika između Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca, s jedne strane, i DF-a i GS-a, s druge, u dijelovima koji se odnose na borački dodatak.

13:45 

Brojni borci negoduju ispred zgrade Parlamenta FBiH i prozivaju političke stranke koje nisu glasale da se usvoji registar.

13:25

Predstavnik boraca Hamza Krkalić izašao je i kazao borcima da zakon o demobilisanim borcima nije dobio podršku Predstavničkog doma da se razmatra po skraćenom postupku.

- Većina poslanika je bila suzdržana, a to je isto kao da su bili protiv. Imamo plan B za koji samo mi znamo - rekao je Krkalić.

12:00 

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević se danas u holu sreo s predstavnicima demobilisanih boraca, kojima je ranije bilo dozvoljeno da uđu u Parlament.

Kako javlja naš reporter s lica mjesta, tom prilikom je došlo do manjeg verbalnog sukoba.

11:20

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, ispred zgrade Parlamenta FBiH nalazi se nekoliko stotina demobilisanih boraca.

U obraćanju novinarima, jedan od boraca kazao je da su zahtjevi poznati.

- To su javna objava registra, da svakome bude dostupan, da se prestanu finansirati drugi s federalnog i državnog nivoa, te borački dodatak. To je minimum i očekujemo da to bude riješeno na sjednici - rekao je borac.


U Sarajevu se danas održava sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Pred poslanicima će se, između ostalog, naći i Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca.

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, ispred zgrade Parlamenta FBiH pojačano je prisustvo policije zbog velikog broja boraca koji su blokirali saobraćajnicu u blizini zgrade Parlamenta.


Naime, kao što je poznato, ovim zakonom se udovoljava zahtjevima boraca za javnu objavu registra boraca, te uvođenje boračkog dodatka.

Zakon su predložili poslanici Demokratske fronte i Građanskog saveza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.