OTVORENO

Đemila Talić-Gabrijel: Za dlaku sam izbjegla amputaciju noge

Nakon operacije koju je obavio šef Ortopedije KCUS-a Đemil Omerović, trpjela konstantne bolove

Talić-Gabrijel jučer u sarajevskom domu, hotelu “Swissotel”: Napokon sam preporođena, ali očekuje me dug oporavak. M. Kadrić

B. TURKOVIĆ

28.2.2019

Da se nisam javila dr. Ismetu Gavrankapetanoviću u Općoj bolnici u Sarajevu, već bi sljedećeg dana bilo kasno. Amputaciju desne noge izbjegla sam za dlaku, kazala je jučer u otvorenoj ispovijesti za “Dnevni avaz” uspješna poslovna žena i počasna konzulica BiH u Australiji Đemila Talić-Gabrijel (Gabriel), inače supruga jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u Australiji.  

Stvorila se infekcija

U svom sarajevskom domu, hotelu “Swissotel” primila nas je jučer poslije prve kontrole nakon operacije, koja je, pod vodstvom iskusnog dr. Gavrankapetanovića, obavljena prošle srijede u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu. Od tada je, kaže, preporođena.

Kako kaže, tom operacijom sanirano je njeno katastrofalno zdravstveno stanje, nastalo nakon prve operacije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Tamo je dospjela nakon što je 4. januara ove godine imala nezgodan pad, pri čemu je slomila cjevanicu i zglob desne noge. U KCUS-u ju je operirao šef Ortopedije, doc. dr. Đemil Omerović. Nakon četiri dana, svojevoljno je napustila tu bolnicu te kaže da opravak nije tekao očekivanim tokom.

- Primijetila sam čudne promjene, imala sam konstantne bolove. Uprkos mijenjanju gipsa svakih sedam dana, rana nije zarastala te se stvorila infekcija. Od ljekara sam dobila objašnjenje da sam hiperaktivna - kaže Talić-Gabrijel, konstatirajući da je “teško kad vas liječi čovjek koji vas lično poznaje”.


Ubrzo je posumnjala da se ne radi samo o bolovima zbog “hiperaktivnosti” te se obratila dr. Gavrankapetanoviću.

- Kad je vidio o čemu se radi, smjestio me u Opću bolnicu i izvršio pretrage. Bilo je veoma gadno. Da vas ne lažem, kompletan zglob bio mi je dislociran, jedna puknuta kost bila je netretirana, imala sam infekciju... - kaže Talić-Gabrijel.

Ogroman propust

Nakon CT snimka, kako nastavlja, i sam dr. Gavrankapetanović ostao je šokiran te je kontaktirao klinike u Turskoj, Holandiji, Njemačkoj, Hrvatskoj i Americi.

- Napravio je online konzilij ljekara, stručnjaka koji su otišli iz Bosne, tražio je od njih mišljenje. No, nije me smio operisati sve do prošle sedmice zbog infekcije. Sada je sve uredu, rana zarasta, ali me očekuje još operacija. Oporavak će malo duže trajati, ali dr. Gavrankapetanović mi je obećao da će me staviti na štikle - kaže na kraju Talić-Gabrijel.

Do tada, kreće se uz pomoć štaka i invalidskih kolica.

Neću podići tužbu zbog medicinskih sestara

- Podnijela bih tužbu da nije u pitanju KCUS, ali mi je smiješan sistem da moram tužiti ustanovu, a ne profesora koji je mene operisao i koji nije znao uraditi svoj posao. Konsultirala sam se sa svojom advokaticom Lejlom Čović i ona mi je rekla da moram tužiti ustanovu. To ne želim, to bi bilo degutantno i ružno. Tamo su medicinske sestre tako divne, imala bih osjećaj da njih tužim - kazala nam je Talić-Gabrijel.

Šta je rekla Sebija Izetbegović

O svom slučaju je, kako kaže naša sagovornica, razgovarala i s direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović, s kojom je u prijateljskim odnosima.

- Ona je bila pogođena, osjeća se odgovornom, mada ne vidim zašto, jer nije me ona operisala – kaže Talić-Gabrijel te dodaje kako misli da je dr. Izetbegović pokrenula odgovornost dr. Omerovića.

Dr. Omerović spustio slušalicu

Drugu stranu priče pokušali smo čuti od prozvanog dr. Đemila Omerovića. No, na spomen imena Đemile Talić- Gabrijel, spustio nam je slušalicu. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.