ŠOKANTNO

Užas u Varešu: Objesio psa o drvo

Početi primjenjivati Zakon o dobrobiti životinja, kažu iz Udruženja “Žućo”

Pas pronađen 22. januara u selu Ravne

D. PAŠALIĆ

28.2.2019

Šokantan slučaj koji se dogodio 22. januara u Varešu, kad je Jozo Klarić na monstruozan način ubio psa lutalicu, objelodanjen je ovih dana. Klarić je psa objesio o drvo u selu Ravne, a mnogi građani šokirani su ovim gnusnim činom.  

Pooštriti sankcije

Slučaj je prijavljen policiji, koja je nakon istrage utvrdila da iza ubistva psa stoji Klarić, koji je potom i pozvan na razgovor.

On je inspektorima priznao ubistvo, pravdajući svoje nedjelo time da mu je pas smetao. Izvještaj o ovom krivičnom djelu policija je proslijedila Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), što nam je potvrdila i Aldina Alić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.


Alić: Izvještaj u Tužilaštvu

Reagiralo je i lokalno Udruženje za zaštitu životinja “Žućo”, u kojem su ogorčeni ovim događajem, ali i činjenicom da se za mučenje i ubijanje životinja mogu dobiti svega dvije godine zatvora uvjetno.

- Smatramo da treba pooštriti sankcije, ali i primjenjivati Zakon o dobrobiti životinja. Zbog neprimjenjivanja Zakona, ali i drugih mjera, poput sterilizacije, evidentiranja i čipovanja vlasničkih pasa, situacija na terenu je vrlo loša. Naše Udruženje sarađuje s vlastima, policijom, veterinarskom ustanovom da smanji problem zlostavljanja pasa makar u našoj općini – kažu iz Udruženja.

Opomena drugima 

I dok građani Vareša čekaju kakvu će sankciju dobiti Klarić, što će, ujedno, biti opomena i primjer za sve druge koji se pokušaju upustiti u mučenje i ubijanje životinja, iz Tužilaštva ZDK odgovorili su nam da ovaj slučaj još nije prošao kroz njihove službene evidencije.

Smrt nastupila pucanjem vrata 

Kako saznajemo, veterinar je utvrdio da je pas preminuo usljed pucanja vrata te da je na mjestu nastupila smrt.

Navodno, kako tvrde Varešani, Klariću nije prvi put da se na ovaj način odnosi prema životinjama, zbog čega su dodatno u strahu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.