TERORIZAM

Austrijska policija ne podržava povratak ISIL-ovaca u zemlju

Na prvom mjestu je sigurnost stanovništva i mi moramo smanjiti rizik, istakao je komesar Pelcl

Sabina Selimović i Samra Kešinović: Austrijanke porijeklom iz BiH priključile se 2014. godine ISIL-u

S.D-E.T.

28.2.2019

Nakon što su austrijski mediji objavili da su Samra Kešinović i Sabina Selimović, Austrijanke porijeklom iz Bosne i Hercegovine, poznate po bijegu u Islamsku državu u Siriju 2014. godine, žive i da se žele vratiti u Beč podijelila je austrijske institucije, a sudeći prema komentarima na brojnim portalima, i javnost o tome, treba li pomoći ovim djevojkama da dođu u tu zemlju.  

Podsjećamo, put Sirije su Samra i Sabina kao maloljetnice otišle preko Turske, a onda prešle granicu kako bi se pridružile teroristima. Godinama su svjetski mediji objavljivali priče o ovim djevojkama, a neki su u nekoliko navrata tvrdili i da su džihadisti jednu od njih u pokušaju bijega kamenovali do smrti.

Podijeljena mišljenja

Austrijski mediji objavili su jučer da su Samra i Sabina rodile djecu u Siriji i da se s njima trenutno nalaze u kampu u blizini Idliba, na kurdsko-sirijskoj granici, gdje, navodno, čekaju da im se odobri povratak u Austriju.

Mediji prenose da obje imaju austrijsko državljanstvo, što im je svojevrsna garancija da će ih država morati staviti pod svoju zaštitu. No, s obzirom na to da se pretpostavlja da su učestvovale u borbama ISIL-a, prema tvrdnjama novinara, austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl (Kickl) suzdržan je u vezi s njihovim povratkom.

Uputili smo pismeni upit ministru Kiklu i zatražili njegov stav u vezi sa potencijalnim povratkom Kešinović i Selimović u Austriju.

U odgovoru na naš upit komesar Kristof Pelcl (Christoph Pölzl), portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije , kazao je za „Dnevni avaz“ da Savezni ured za zaštitu Ustava i borbe protiv terorizma , nema novih saznanja u vezi s ovim slučajem.

-Vaše informacije se ne mogu potvrditi. Pored toga, Ministarstvo vanjskih poslova bilo bi odgovorno za njihov povratak u Austriju.U svakom slučaju, Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova sigurno neće doprinijeti vraćanju ljudi u Austriju koji su učestvovali ili podržavali terorističke zločine u inozemstvu. Na prvom mjestu je sigurnost austrijskog stanovništva i mi moramo smanjiti rizik za naše stanovništvo- kazao je za „Avaz“ komesar Pelcl.  

On je naveo i da evropske zemlje moraju biti jedinstvene i složne u vezi postojanja sudova protiv terorista ISIL-a , uz učešće UN-a i Evropske unije (EU).

S druge strane, austrijske novine “Oe24” tvrde da je Ministarstvo vanjskih poslova Austrije spremno pomoći djevojkama da se vrate. Pretpostavlja se da bi eventualni povratak Kešinović i Selimović u Beč mogao biti organiziran u saradnji sa SAD-om, koje su pozvale članice koalicije za borbu protiv terorizma da prihvate svoje državljane koji su otišli u Siriju, ali i da ih procesuiraju pred domaćim pravosuđem.

I BiH je među zemljama koje razmatraju mogućnost prihvatanja svojih državljana koji su se pridružili teroristima u Siriji, ali ih ovdje zasigurno očekuje sudski proces.

Do sada je poznato da su dvojica bivših ISIL-ovaca, bh. državljana, u zarobljeništvu u Siriji. Ranije smo objavili da je jedan od njih Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, a pretpostavlja se da je drugi Emir Ališić, koji je svojevremeno živio u Maoči.


Ališić i Hamza sa desetinama džihadista zarobljeni na jugu Sirije u gradu El-Baghuzu

Za Ališića se ne zna pouzdano je li državljanin BiH ili Srbije, a ako se ustanovi da nema bh. državljanstvo, uprkos tome što je u Siriju otišao iz Sarajeva, neće moći biti vraćen u našu zemlju.

Ališić je prije nekoliko dana osvanuo na jednoj kurdskoj televiziji, koja je emitirala prilog o zarobljenicima u gradu El-Baghuzu na jugu Sirije, gdje ih se nalazi nekoliko desetina. On je govorio i zašto je otišao da ratuje u tu zemlju. 

- Da se pomogne narodu, zbog naroda, djece, žena... Pridružio sam se ratu kako bih podržao islam, proširio ga u sve dijelove svijeta. Kad sam došao u Siriju, na početku nije bilo Islamske države pa sam se pridružio Frontu Nusra - izjavio je Ališić.

Srbijanski mediji tvrde da je Ališić njihov državljanin te da se teroristima u Siriji pridružio u avgustu 2013. godine. U nekoliko navrata se vraćao u BiH. Ališićeva supruga Sadžida Buljubašić i četvero djece pridružili su mu se u junu 2014. Jedno od djece je i njegov pastorak Hamza Labidi (18). Interpol je i za njim, kao i za Ališićem, raspisao crvenu potjernicu. 

Sabinina majka podnijela tužbu

Samra i Sabina otišle su 10. aprila 2014. godine avionom s bečkog aerodroma u turski grad Adanu. Iako su bile maloljetne, bez problema su otputovale. Mediji su prenijeli da je Sabinina majka tužila državu Austriju, jer je njena kćerka nesmetano izašla iz zemlje iako je bila maloljetna i nije imala nikakvu dozvolu da putuje sama.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.