BREZA

Za generacije fudbalera Remza je bila druga majka

Ne znam kako ću preživjeti dan kad ne budem mogla hodati i doći na utakmicu, zaljubljena sam i udata za ovaj klub, kaže žena koja obavlja mnoge poslove i žustro bodri klub na utakmicama

Za klub radila i kad nije bilo novca, u ratu im dresove prala u rijeci

E. DŽAFIĆ

2.3.2019

Na nedavno održanom izboru njaboljeg sportiste u Brezi specijalno priznanje za zasluge u razvoju sporta u ovoj općini dobila je 73- godišnja Remzija Salčinović. Ona je još od 1974. angažirana u Fudbalskom klubu Mladost iz Župče, gdje radi sve i svašta: čisti, sprema sale, održava odjeću, dresove i opremu... Osim toga, sve ove godine žustro bodri i navija i za svoj klub pa je jedan od njegovih zaštitnih znakova.

- Novi predsjednik uprave i uprava predložili su me za nagradu. Nisam osjećala ništa drugo nego ponos. Bila sam ponosna na sebe i na njih. Ovaj klub više je od sporta. On je naš način života – kaže Salčinović.

Specijalna veza

S nama je podijelila i svoju životnu priču, objasnila specijalnu vezu s klubom, koji neizmjerno voli.

S dodjele priznanja: Salčinović ne krije ponos

- Muž mi je umro 1973. i tada sam ostala sama sa dvoje djece. Primanja nisu bila dovoljna, nisam imala pomoći od bilo koga. Muž je jednu godinu bio trener juniorima i, vjerovatno zbog toga, pitali su me želim li prihvatiti posao. Iako sam naišla na osuđivanja, pristala sam. Nije lako jednoj ženi od 28 godina, koliko sam tada imala, da bude okružena muškarcima. I vrijeme je takvo bilo - kaže Salčinović.

S vremenom je zavoljela posao i kaže da je s klubom proživjela i najbolje i najgore dane. S istim žarom radila je i kad je klub bio u krizi, kad nije dobivala naknadu za svoj rad. Rat je, kako kaže, bio najteži. Nisu imali vode, struje niti uvjeta. Ali, kako su se igrači borili da pobijede, i Remza se borila da obavi sve svoje poslove.

Pranje lugom

- Tih dana u ratu, nismo imali vode te sam u bukarama i flašama nosila vodu s rijeke. Nisam imala uvjeta da održavam odjeću i dresove te sam je nosila kući i prala s lugom od drva. Bilo je stvarno teško, ali smo uspijevali - sjeća se Salčinović.

Brine se da su fudbaleri uvijek u čistim dresovima

U klubu je dočekala i iz njega ispratila mnoge generacije fudbalera, koje je gledala očima majke. Priznaje da strahuje kako će podnijeti kad više ne bude mogla obavljati posao.

- Imam 73 godine i vjerovatno se taj dan bliži, ali ne znam kako ću to podnijeti. Ne znam kako ću preživjeti dan kad više ne budem mogla hodati i doći da ispratim utakmicu. Znam samo da sam zaljubljena i udata za ovaj klub – iskreno kaže starica.

U ratu 11 prvotimaca postalo šehidi

Mladost je domaćin tradicionalnog memorijalnog turnira u znak sjećanja na šehide i poginule borce Armije RBiH. Turnir se nekad igrao pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, a Župča je dobila domaćinstvo, jer je u ratu 11 mladića iz prve postave Mladosti dalo svoj život.

Nasmijana uprkos nevoljama

Remza je omiljena među svima. Njene komšije i prijatelji za nju imaju samo riječi hvale. Za nju kažu da je njihova heroina. - I dan-danas me mnogi bivši igrači nazovu ili dođu da vide kako sam, kako ide u klubu. Uvijek sam bila nasmijana pored svih životnih nedaća pa su ljudi, vjerovatno, to zapazili. Trudila se jesam, jer ovaj posao nisam shvatila kao posao nego mi je bio način života, nešto moje - rekla je Salčinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.