HOBI

Kenanove majstorije stigle i u domove u Americi

Nakon što je izradio prvi predmet, ideje su mu samo navirale pa Dervišagić danas ima bogatu riznicu svojih radova

Dervišagić: Prvo izradio peškun

A. P.

2.3.2019

Sarajlija Kenan Dervišagić već se 15 godina, iz hobija, bavi ručnom izradom predmeta od drveta, a da mu to ide od ruke, pokazuje podatak da su njegovi radovi stigli i do domova širom Evrope, čak i Amerike.

- Drvo sam počeo obrađivati iz ljubavi, s vremenom sam svoje ideje pretvorio u djela. Drvo je nešto što dolazi iz prirode i vrlo je pogodno za modeliranje i obradu – rekao nam je Dervišagić.

Kenan kaže kako su mu ideje, nakon što je izradio prvi predmet, samo navirale pa danas ima bogatu riznicu svojih radova.

- Moj prvi ručni rad od drveta bio je peškun. Moja majka je naslijedila veliku garnituru, koju su sačinjavali jedan veliki i četiri mala peškuna. Gledajući u njih, došao sam na ideju da i ja pokušam napraviti nešto slično. Iako mi je trebalo duže vremena, uspio sam – objašnjava.

Tako se u bogatoj ponudi, pored peškuna, mogu pronaći i izrezbarene drvene kutije za razne namjene, male sinije, lampe, tacne, drvene sehare... Radove izrađuje u kućnoj radionici, a plasira ih putem društvenih mreža. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.