SVEČANOSTI

Polaganjem cvijeća obilježen Dan nezavisnosti BiH: Ne smijemo se razočarati u domovinu

A. Šahinović

1.3.2019

Položeno cvijeće na mezarju Kovači povodom Dana nezavisnosti - Avaz
Položeno cvijeće na mezarju Kovači povodom Dana nezavisnosti - Avaz
Položeno cvijeće na mezarju Kovači povodom Dana nezavisnosti - Avaz
Položeno cvijeće na mezarju Kovači povodom Dana nezavisnosti - Avaz
Položeno cvijeće na mezarju Kovači povodom Dana nezavisnosti - Avaz
+36

Delegacije državnih, federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti, kao i boračkih organizacija i drugih građana, danas su povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, na mezarje Kovači, spomen-obilježje Vječna vatra i Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. položili cvijeće i odali počast, te na taj način čestitali ovaj veliki praznik.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović svim građanima u BiH i dijaspori čestitali su Dan nezavisnosti.

- Na ovakvim mjestima prilika je da se sjetimo onih koji nisu s nama, koji su poginuli za ovu zemlju, koji su dali sve što su mogli da daju, kao i onih koji su izgubili svoje zdravlje i dijelove tijela. I njima treba reći hvala za sve ovo što danas imamo - izjavio je Komšić.

Čovjek se, kako je dodao, može razočarati u politiku, u vlast, ali se ne može razočarati u svoju domovinu.

Kako je kazao, "neka nas ne muči, neka se ne kajemo zbog onoga što smo radili".

-Uradili smo to zbog svoje zemlje, svojih prijatelja, djece, budućnosti ove zemlje, bez obzira kako to možda nekad izgledalo razočaravajuće i depresivno. Čovjek se može razočarati u politiku, vlast ali se ne može razočarati u svoju domovinu - rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da nimalo ne sumnja da će svi narodi u našoj zemlji biti ravnopravni na cijelom teritoriju.

- Nimalo ne sumnjam da će Bosna i Hercegovina postati cjelovita demokratska država, u kojoj će svi narodi biti ravnopravni na cijelom njenom području, da će postati članica Evropske Unije, NATO saveza, da će biti prosperitetna zemlja u kojoj će njeni građani moći normalno živjeti od svogarada. Onima koji ne priznaju ovaj praznik poručujem da je 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, propisan Dejtonom i da ga trebaju poštovati jer je to pitanje istine i pravde – kazao je Džaferović.

Istakao je da je današnje obilježavanje prilika da se prisjetimo najboljih sinova BiH.

Izrazio je uvjerenje da će BiH postati članica Evropske unije (EU), NATO saveza i da će se u njoj obaviti sve potrebne ekonomske i društvene reforme kako bi ljudi ostajali u BiH. 

Izetbegović je uputio poruku i čestitke građanima povodom današnjeg dana.

- Imati državu, nezavisnost i slobodu su velike stvari, to ponekad ne cijenimo. Ko ima državu, on ima kuću. Neki narodi nemaju ni to, zbog toga trebamo cijeniti našu domovinu – istakao je Izetbegović.

Na Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995., Spomen–obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku te Spomen–parku Vraca odana je počast djeci i policajcima stradalim tokom agresije na BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.