PARA NA PARU...

Rad od 48 sati godišnje delegati naplatili dva miliona KM, pitali smo ih - jeste li ih zaradili?

U prosjeku, 54 delegata naplatila su 40.000 maraka godišnje

K. Ke. – M. R. S.

6.3.2019

Više od dva miliona KM prošle godine naplatila su ukupno 54 delegata u Domu naroda Federacije BiH. U prosjeku 40.000 KM godišnje. Za četiri godine 160.000 KM!

Iz javno objavljene tabele o primanju delegata u 2018. godini vidljivo je da je tek desetak njih inkasiralo manje od 40.000 KM za godinu, dok ih ima i s primanjima većim od 50.000 KM godišnje, što bi značilo da su za četiri godine mandata dobili 200.000 KM na ime plaća, paušala, toplih obroka, prijevoza...

Za neke javnost nikad nije čula

Radnik u realnom sektoru prosječno zaradi 500 KM, a za te novce dnevno radi minimalno osam sati. Nerijetko čak i šest dana u sedmici. Jesu li svoje plaće zaradili i delegati, najbolje pokazuje Izvještaj Centra civilnih inicijativa koji prati rad Parlamenta FBiH i aktivnosti svakog pojedinog delegata.

Tako je, prema izvještaju CCI-ja, Dom naroda Parlamenta FBiH u proteklom mandatu zasjedao oko 190 sati. U prijevodu, to je nekih 48 sati godišnje, što nije ni pola sata dnevno.

Istovremeno, delegati koji su najviše zaradili nisu se proslavili svojim radom na tim malobrojnim sjednicama. Za neke od njih javnost je rijetko imala priliku čuti.

Spomenut ćemo (ne)aktivnosti samo nekih od onih čija je prošlogodišnja zarada prelazila 45.000 KM. A sve im je omogućio zakon. Kontaktirali smo ih i pitali misle li da su zaradili svoje plaće.

Prema izvještaju CCI-ja, delegat Zdravko Bešlić (HDZ BiH) je tokom mandata, dakle za četiri godine, imao tek četiri diskusije, tri pitanja i dvije inicijative. No, on je samo u prošloj godini na ime plaća i naknada inkasirao 54.400 KM, što ga je svrstalo u najplaćenijeg federalnog delegata, više plaćenog i od predsjedavajuće Doma naroda Lidije Bradare, inače njegove stranačke kolegice.

Bešlić nam priznaje da plaće jesu visoke, ali da je on bio i spriječen zbog bolesti da bude aktivniji.

- Nisam ja određivao te plaće, to je prije mene tako postavljeno. Teško sam bolestan, po zakonu imam pravo na pomoć, pa su mi isplaćene tri plaće i zbog toga je ta cifra tolika. Moja plaća je među manjima, ali eto zbog bolesti je u toj godini veća cifra. A da su plaće, velike, jesu – kaže nam Bešlić.

Nikola Simić (SDP pa Nezavisni blok)

Oko 52.600 KM zaradio je Nikola Simić, prvobitno delegat iz SDP-a koji je prešao u Nezavisni blok. Prema izvještaju CCI-ja, on nije imao nijedan amandman, diskusiju, pitanje ili inicijativu.

Pokušavajući opravdati svoju plaću, Simić nam kaže da rad Parlamenta zavisi od rada Vlade i od parlamentarne većine.

- Koliko radi pozicija, mogu raditi delegati opozicije. Sve što je bilo do nas, mi smo i uradili. Nažalost, previše je populizma. Ne vidim da će se išta konkretno raditi i u ovom mandatu – dodao je Simić, koji je, da ponovimo, naplatio 52.000 KM, a nijednom nije uzeo riječ u Parlamentu FBiH.

Imala jednu diskusiju i zadovoljna je

Stotinjak maraka manje zaradio je Drago Puzigaća (oko 52.500 KM), koji je bio dopredsjedavajući Doma naroda i dolazi iz SNSD-a. On je za mandata diskutirao šest puta i postavio pet pitanja.

U kratkom komentaru za „Avaz“ je kazao da nije mogao uraditi ništa više. Za sve su, kaže, krive turbulencije tokom mandata.

Daliborka Milović (Liberalna stranka)

Daliborka Milović iz LDS-a naplatila je 47.900 KM u 2018. godinu. Ona smatra da je opravdala svoja primanja.

- Na kantonalnom nivou pomogla sam dosta porodica, a na federalnom sam preko ministarstva pomogla da javne institucije i udruženja iz Goražda koji su aplicirala za sredstva, ta sredstva i dobiju. Da nisam opravdala povjerenje građana, vjerovatno mi ga ne bi ukazali i na ovim izborima – stava je Milović.

Za cijeli svoj mandat uložila je dva amandmana, imala jednu diskusiju i postavila jedno pitanje.

Pomoć delegatima

Uz plaću, paušal, topli obrok i ostale nakade, dva delegata su imala pravo i na isplatu na ime pomoći.

- Ako imaju račune, papire, po zakonu imaju pravo na novac za liječenje – kazali su u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Tako je 1.736 KM na ime pomoći prošle godine dobio Zdravko Bešlić. Pomoć od 1.762 KM dobio je i delegat Almedin Aliefendić, čija su primanja u prošloj godini iznosila oko 41.400 KM.

Prošle je godine isplaćena i jedna otpremnina od 14.206 KM za odlazak u penziju, i to delegatu Refiku Popariću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.