POJAČANA KONTROLA

Zajednička akcija MUP-ova ZDK i SBK: Uhapšeno šest osoba, kažnjeno 56 vozača, pronađena droga

Čak 15 vozača isključeno iz saobraćaja

Zajednička akcija provedena na nekoliko lokacija. Ilustracija

Piše: D. PAŠALIĆ

2.3.2019

U zajedničkoj akciji mješovitih timova MUP-ova ZDK i SBK, realiziranoj 1. i 2. marta u noćnim satima na graničnom području ZDK i SBK, uhapšeno je šest osoba, kažnjeno 56 vozača, dok je čak 15 vozača isključeno iz saobraćaja, a policija je pronašla i drogu.

Prema riječima Aldine Alić, portparola MUP-a ZDK, zajednička akcija je provedena na nekoliko lokacija, tačnije kontrolnih tačaka u graničnom području kantona. 

- Mješoviti policijski timovi vršili su pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, preglede vozila, osoba u vozilima i tereta, s ciljem pronalaska predmeta koji potječu iz krivičnih djela, narkotičkih sredstava, oružja i municije, osoba za kojim je raspisana potraga, osoba koje nelegalno borave u BiH, kao i u cilju kontrole kretanja roba, sprečavanja nelegalnog prijevoza u unutrašnjem cestovnom prometu i sankcioniranja počinilaca prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH - pojašnjava Alić.

Realiziranom dvodnevnom akcijom, odnosno sveobuhvatnom i pojačanom kontrolom učesnika u saobraćaju, na lokacijama koje su ocijenjene sigurnosno interesantnim, osim navedenih ciljeva, nastojalo se unaprijediti izvođenje policijskih poslova i zadataka, u kontekstu izvršenih kontrola.

- Tokom akcije uhapšeno je šest osoba, i to tri osobe koje se dovode u vezu s izvršenim krivičnim djelima i tri osobe zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Izdato je 56 prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju, 15 vozača i 4 vozila isključena su iz saobraćaja, u četiri slučaja je pronađena i oduzeta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, a u 86 slučajeva je izvršena provjera identiteta osoba - ističe Alić.

Ova zajednička policijska akcija predstavlja dobar primjer saradnje između policijskih agencija, a Alić najavljuje da će se i u narednom periodu unapređivati oblici zajedničkog i koordiniranog postupanja, u okviru utvrđenih nadležnosti, kako bi se svim građanima pružila maksimalna lična i imovinska sigurnost. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.