UPOZORENJE

Kopač: Kineski kredit za Blok 7 nezakonit, poštujte pravila na putu ka EU i NATO-u

On napominje kako je Bosna i Hercegovina članica samo jedne od euroatlantskih integracija - Energetske zajednice

Janez Kopač

Vijesti.ba

2.3.2019

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prekinuo je u četvrtak raspravu o odobravanju odluke o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća "Elektroprivreda BiH" kod Izvozno-uvozne banke Kine za Projekt izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla, pišu Vijesti.ba.

Rasprava o zaduživanju kod kineske državne banke došla je u trenutku kada brojni međunarodni predstavnici ukazuju na opasnost od kineskog utjecaja po Balkan i cjelokupnu EU.

Direktor Energetske zajednice Janez Kopač kazao je za Vijesti.ba da zaduživanje nije problem ukoliko se poštuje pravni okvir države.

- Zaduživanje kod kineske banke nije problematično ako se poštuje pravni okvir Bosne i Hercegovine, koji je u slučaju kredita za Blok 7 i pravni poredak Energetske zajednice. Sekretarijat je mišljenja da taj poredak nije sasvim poštovan i uvjete kredita treba prilagoditi - smatra Kopač.

On napominje kako je Bosna i Hercegovina članica samo jedne od euroatlantskih integracija - Energetske zajednice.

- Poštovanje pravila i obaveza iz ugovora o osnivanju Energetske zajednice je od izuzetnog značaja za učlanjivanje u druge euroatlantske integracije (EU, NATO), koje sve baziraju na ugovorima i poštovanju pravila - zaključio je direktor Energetske zajednice Janez Kopač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.