AKCIJE

Islamska zajednica BiH otkupila bivšu fabriku "Feros" u Potočarima

Mnogi su se odazvali da učestvuju u uređenju hale i okoline

Piše: S. Smajlović

2.3.2019

Fabrika "Feros" u Potočarima - Avaz
Fabrika "Feros" u Potočarima - Avaz
Fabrika "Feros" u Potočarima - Avaz
Fabrika "Feros" u Potočarima - Avaz
Fabrika "Feros" u Potočarima - Avaz
+5

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica danas je organizirao akciju čišćenja hale i kruga bivše fabrike „Feros“ u Potočarima kod Srebrenice, koja je kupljena krajem prošle godine. Osim džematlija šest srebreničkih džemata MIZ, u akciji su učestvovali i drugi građani.

Uz podršku Rijaseta Islamske zajednice (RIZ) BiH, Muftijstva tuzlanskog i bošnjačkih biznismena, MIZ Srebrenica za 687.000 KM kupio je fabriku „Feros“ u Potočarima, koju samo ograda dijeli od Memorijalnog centra. 

Uz devastirani veliki objekt, tu je 35 dunuma zemlje, od čega je 18 dunuma poljoprivredno zemljište, a ostalo je fabrički krug. Kupovina objekta je od velikog značaja za majke Srebrenice i Bošnjake Podrinja, gdje se planira otvaranje radnih mjesta.

- Objekt i zemljište „Ferosa“ već su uknjiženi na vakuf imovine MIZ-a Srebrenica. Još nije poznato u koje će svrhe služiti kupljeni objekt, ali se traži investitor za pokretanje jednog ili više pogona u kojem bi radili Bošnjaci Podrinja - kazao nam je glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić, ističući zadovoljstvo odziva na akciju.

Ranije se spominjalo da su za ovaj objekt pored samog Memorijalnog centra zainteresirani srbijanski ulagači, koji su namjeravali otvoriti klaonicu i fabriku mesa. 

MIZ Srebrenica kupio je objekt od Suda po tužbi bivših radnika ove fabrike. Nakon isplate i ovjerenog ugovora, imovina „Ferosa“ je i gruntovno uknjižena na MIZ Srebrenica.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.