OD KANZASA DO HERCEGOVINE

Amerikanac se preselio u Trebinje i otvorio fabriku piva

Trebinje prvi put obišao 2016. dok je biciklom obilazio svijet, a tu se doselio početkom 2018.

Pivo se za sada može degustirati samo u maloj pivari u naselju Police

P. MUCOVIĆ

7.3.2019

Dok sve više Bosanaca i Hercegovaca pakuje kofere i odlazi u inozemstvo u potrazi za boljim životom, jedan Amerikanac odlučio je da svoju sreću okuša baš u našoj zemlji. Endrju Menford (Andrew Manford) iz Kanzasa preselio se početkom prošle godine u Trebinje i tu započeo svoj mali biznis. Ovaj hercegovački grad dobio je, zahvaljujući njemu, prvu fabriku zanatskog, odnosno popularnog kraft (craft) piva.

Slična klima

Menford kaže kako je Trebinje odabrao zato što su mu se 2016. godine, kad ga je, obilazeći svijet na biciklu, posjetio, svidjeli ljudi i grad, koji je klimom sličan Kanzasu.

- Nakon prve posjete 2016., vratio sam se 2017. i shvatio da bih mogao pokušati duže ostati i tu donijeti nešto novo. Raspitao sam se šta bi bilo dobro raditi. Vidio sam da ovdje nema kraft piva. Stavio sam sve na papir, sračunao imam li dovoljno novca i, eto, tako je sve počelo - ispričao nam je Menford, koji se u februaru 2018. preselio u Trebinje, a svoju pivaru nazvao je OZ, po čuvenom “Čarobnjaku iz Oza”.

Odluka da se doseli u “tamo neko, daleko” Trebinje nije iznenadila njegove roditelje, jer je dosta putovao na biciklu. Oni su čak i očekivali da će se tako nešto desiti, ali su prijatelji sa posla, kako kaže, negodovali kad im je kazao šta je odlučio.

Želi da se njegova pivara nađe na turističkoj mapi grada

Menford kaže da, za početak, planira mjesečnu proizvodnju od 4.000 litara piva, koje se još može degustirati samo u maloj pivari u trebinjskom naselju Police.

- Hemičar sam po struci, a proizvodnjom domaćeg piva u Americi sam se počeo baviti prije deset godina. Mislim da bi baš kraft pivo moglo privući mnoge turiste, koji tokom sezone posjećuju Trebinje u sve većem broju. Pregovaram s Turističkom organizacijom da se moja pivara nađe na turističkoj mapi grada – govori Menford.

Četiri sastojka

I s vlasnicima trebinjskih kafića i restorana dogovara da se njegovo pivo nađe i u njihovoj ponudi, a pivo bi isporučivao u buradi od 20 litara.

- Već sam napravio određenu količinu piva, koje sada mora odležati u fermentatorima. Za sada koristim samo četiri sastojka: kvasac, pšenicu, hmelj i vodu. Ponekad se može dodati posebno bilje ili voće koje je karakteristično za određenu regiju - pojašnjava on.

Dio opreme sam napravio

Menford je dio opreme sam napravio, a jedan dio nabavio je iz Njemačke, dok sirovine nabavlja širom svijeta kako bi proizveo što kvalitetnije pivo.

- Pokušavam još nabaviti slad za pivo od nekog proizvođača, ali to za sada nisam uspio. Trenutno proizvodim belgijska, njemačka i američka piva, od svijetlog do tamnog, i pravim šest vrsta - naglašava Menford.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.