SIRIJA

Gdje je Nusret Imamović, najtraženiji bh. terorista

Stejt department stavio ga prije pet godina na listu deset najtraženijih na svijetu

Nusret IImamović: Istražitelji provjeravaju je li živ i gdje je

M. AŠČIĆ

4.3.2019

Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Gornje Maoče, kojeg je američki Stejt department još 2014. godine stavio na specijalnu globalnu listu deset najtraženijih terorista na svijetu, i dalje boravi u Siriji, u koju je otputovao iz naše države još 2013. godine.

Odveo porodicu

On je u BiH važio za vehabijskog vođu, a u Siriji se pridružio terorističkoj organizaciji El-Nusra frontu. U ratom zahvaćeno područje poveo je i cijelu porodicu. Smatra se prvim vehabijskim liderom koji je počeo proces vrbovanja bh. mladića za rat u Siriji.

Sigurnosne agencije u BiH sada, dok traju odlučujuće borbe između sirijskih snaga i tzv. Islamske države (ISIL), kojoj pripada i El-Nusra front, provjeravaju nalazi li se među nastradalim ili zarobljenim teroristima i Imamovićevo ime.

Imamović je, prema operativnim sigurnosnim podacima bh. policijskih agencija, u posljednje tri godine boravio u gradu Azazu, a imao je i svoju jedinicu koja ga je čuvala. Pripadnici ISIL-a i El-Nusre koji su se vratili u BiH, a osuđeni su pred Sudom BiH, ispričali su istražiteljima da je Imamović u Siriji obavljao poslove i šerijatskog sudije. Ali, u posljednje vrijeme gubi mu se svaki trag i sumnja se da se krije.

Ko je zarobljen

No, kako su terorističke organizacije Islamska država i El-Nusra pred porazom, provjerava se sada gdje se Imamović i članovi njegove porodice nalaze i ko ih štiti. Pogotovo što je područje grada Azaza gotovo uništeno još prošle godine napadom ruskih zračnih snaga.

Ranije smo objavili da se većina bh. državljana koji su ratovali u Siriji nalazi u zarobljeništvu, a mnogi bi uskoro mogli biti i isporučeni našoj državi, na čemu rade američke snage.

Objavili smo i da se u zarobljeništvu nalaze Emir Ališić i njegov posinak Hamza Labidi, ali i Alija Keserović, koji je bio čoban osuđenog Bilala Bosnića.

Bio pripadnik „El-Mudžahida“

Nusret Imamović je rođen 26. septembra 1971. godine u mjestu Lipovica kod Kalesije. Završio je u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu. Tokom rata bio je pripadnik jedinice „El-Mudžahid“. Nakon rata otišao je u Emirate, gdje je diplomirao na Fakultetu za šerijatsko pravo i vratio se u BiH.

Živio je neko vrijeme u Zavidovićima, da bi se 2006. godine preselio u Gornju Maoču, koju je pretvorio u vehabijsko uporište. Iz Maoče je otišao u Siriju.

Imamović je po nalogu Tužilaštva BiH, u sklopu istrage o napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu, hapšen 2012. godine skupa s bratom Eldinom, ali je ubrzo pušten na slobodu





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.