AVAZ SAZNAJE

Uz 50 miliona metaka godišnje i 100 novih radnika

M. AŠČIĆ

8.3.2019

Kompanija “Igman” iz Konjica, najveća domaća firma u oblasti namjenske industrije, otvorit će početkom aprila novi pogon za proizvodnju pištoljske municije vrijedan čak 14 miliona maraka, saznaje “Dnevni avaz”.

Čahure i zrno

Ovu informaciju potvrdio nam je Đahid Muratbegović, direktor te državne kompanije, koja 6. marta slavi 69 godina postojanja.

- Pogon je već spreman za rad, ali će u aprilu početi raditi u punom kapacitetu. Proizvodit ćemo municiju od devet milimetara za pištolj “duga devetka”. Ranije smo ovu municiju radili na starim mašinama, a sada smo kupili nove. Imamo opremu i za čahure i za zrna. Ovo je veliki uspjeh, jer je uloženo skoro sedam miliona eura vlastitih sredstava - kaže Muratbegović.

 Za policiju

Uspjeh je tim veći jer će se na novim mašinama proizvoditi 50 miliona metaka godišnje, a firma će zaposliti skoro 100 novih radnika.

- Mi našu municiju najvećim dijelom izvozimo, tako je i s ovom pištoljskom municijom, koja je namijenjena za policiju i vojsku. No, o detaljima ne smijemo govoriti. Ovo je još jedan dokaz da smo na pravom putu i da radimo dobro - kaže Muratbegović.


120 miliona KM

vrijednost je robe koju „Igman“ planira izvesti ove godine

 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.