MIŠLJENJA

Han: Nadam se da će Evropska komisija u ovom mandatu dati mišljenje o BiH

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju u narednom periodu u posjeti našoj državi

Johanes Han. Arhiv

Fena

4.3.2019

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) naglasio je danas u Briselu, nakon što mu je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uručio odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika, da će sada uslijediti formiranje mišljenja Evropske komisije o spremnosti BiH za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Međutim, napomenuo je da će to biti samo njihovo mišljenje, a onda je na Vijeću Evropske unije da jednoglasno odluči o daljnjem putu BiH, te će sve zemlje članice Evropske unije razmatrati da li će BiH dodijeliti taj status, uzimajući u obzir opću političku situaciju u zemlji.

Kazao je da ga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik informirao da želi ubrzati put BiH ka EU, ali i uraditi sve kako bi se što prije formirala vlast nakon prošlogodišnjih izbora da bi se nastavio rad na reformama koje su dogovorene između BiH i EU.

- Ne treba misliti da se od danas, kada su dostavljani odgovori na dodatna pitanja i formiranja našeg mišljenja, ne treba ništa raditi. Upravo suprotno od toga, potrebno je raditi na reformama u svim oblastima u interesu građana, poput osiguranja akreditacije univerziteta i potrebe potpisivanja Sporazuma o pojeftinjenju roaming usluga za područje zapadnog Balkana - pojasnio je Han.

Najavio je da bi do kraja ovog mjeseca trebao posjetiti BiH kako bi se nastavili razgovori i rad na zajedničkim interesima, izražavajući nadu da će mišljenje o spremnosti BiH za približavanje EU biti oformljeno tokom ovog mandata jer EU očekuju izbori u maju.

Predsjedavajući Dodik i danas je podsjetio da postoji opredijeljenost svih u BiH za evropske integracije iako specifičan proces odlučivanja usporava provođenje nekih od aktivnosti.

Mišljenja je da se utvrđeni Mehanizam koordinacije pokazao kao najbolji modalitet za usaglašavanje na svim nivoima vlasti u skladu s nadležnostima jer su na taj način usaglašeni odgovori iz Upitnika EK.

Bosanskohercegovačke institucije kroz Mehanizam koordinacije odgovorile su na ukupno 3.897 pitanja, a svi odgovori sadržani su na 23.000 stranica, na njih je odgovaralo 1.500 državnih službenika koji su bili podijeljeni u 35 grupa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.