REAKCIJE

Nedžad Latić: Saradnja Radončića i Nikšića ulijeva nadu

Latić: Komšićeva primarna zadaća je bila da glavnicu opozicionog bloka vrati pod nadzor režima. Arhiv

Piše: E. T.

4.3.2019

Nedžad Latić, politički analitičar i urednik portala "The Bosnia Times", smatra da je dobro da uopće imamo priliku raspravljati o ulasku bilo koje opozicione stranke u vlast nakon brutalne krađe glasova od režima koji je u dosluhu s nekim krugovima iz međunarodne zajednice apsolutno kontrolirao izbore i izborni inžinjering.  

SBB pokraden

- I ovoliko glasova koje nije uspjela pokrasti, armija režimskih posmatrača treba zahvaliti kakvoj-takvoj saradnji opozicionih lidera tokom izborne kampanje. U tome mogu poslužiti za primjer Nermin Nikšić i Fahrudin Radončić koji su sinhronizirano djelovali iako nisu imali predizborni koalicioni sporazum. Zato je bilo za očekivati da će se formirati postizborna koalicija čiju bi osovinu sačinjavali SDP i SBB. I kad su obznanjeni rezultati, iako je SBB najviše pokraden, faktički prepolovljen, postojala je matematička mogućnost da opozicione stranke čak same formiraju vlast - kaže Latić.

Kaže da su početni sastanci i izjave lidera ukazivali na takvu mogućnost.

Kada se podvuče crta, kaže Latić, danas je ta mogućnost ipak daleko.

Sačekati rasplet

- Bh. blok se trebao primarno postaviti kao opozicioni u odnosu na režim, bez obzira na ideološku profilaciju. Tek je sada jasno da je ovakva ideološka „košuljica“ Bh. bloku navučena od Željka Komšića. Višestrano se može sagledati i opisati njegova uloga u Bh. bloku, ali primarna zadaća mu je bila da glavnicu opozicionog bloka vrati pod nadzor režima.

Mislim da je to razlog zbog čega se Radončić upustio u pregovore sa SDA i za to mogu imati razumijevanje. Ali bih volio da se Radončić strpi i sačeka rasplet unutar Bh. bloka kako bi eventualno s Nikšićem pokušao formirati vladu eksperata bar na federalnom nivou. Nešto nalik na vladu koju imamo u Kantonu Sarajevo na čelu s premijerom Fortom - kaže Latić.

Manjinska vlada

- Iako s tijesnom parlamentarnom većinom, bilo je moguće doći do koncentracione vlade sačinjene od eksperata čiji bi kriteriji bili meritum i kompetentnost, a ne partijska pripadnost. Peđa Kojović je zagovarao manjinsku vladu, što sam smatrao da će evoluirati ka koncentracijskoj vladi. Vjerovao sam da će i međunarodna zajednica ponuditi svoje eksperte za ispomoć kako je učinila sa Piterom Nikolom, koji je dugo godina bio šef Centralne banke BiH – kaže Latić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.