SASTANCI

Crnadak primio Nelsona: Odnosi sa SAD imaju strateški značaj za BiH

Vanjskopolitički prioriteti put ka članstvu u Evropskoj uniji i regionalna saradnja

Erik Nelson i Igor Crnadak. Fena

Fena

4.3.2019

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erika Džordža Nelsona (Eric George). 

Crnadak je poželio iskrenu dobrodošlicu ambasadoru Nelsonu i istakao da odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama imaju strateški značaj za BiH.

Izrazio je zahvalnost SAD na snažnoj podršci glavnim vanjskopolitičkim prioritetima BiH, a to su put ka članstvu u Evropskoj uniji i regionalna saradnja, te je istakao da je razvoj odnosa sa Vašingtonom među najvažnijim vanjskopolitičkim inicijativama BiH, posebno u oblastima ekonomije, sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Tokom razgovora Crnadak je rekao da su Sjedinjene Američke Države, učestvovanjem u kreiranju i podrškom provođenju Dejtonskog sporazuma, najdirektnije podržale narode u BiH u njihovoj težnji da žive u miru i jačanju međusobnog povjerenja i razumijevanja u BiH.

Ministar Crnadak i ambasador Nelson razgovarali su i o odnosu BiH sa NATO-om, s posebnim naglaskom na mogućnost aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP). Crnadak je izrazio uvjerenje da će odluku o prihvatanju Prvog godišnjeg nacionalnog programa (ANP) ili njegovom odbijanju donijeti novi saziv Vijeća ministara BiH, odnosno političke stranke koje budu činile novu parlamentarnu većinu.

Crnadak je upoznao ambasadora Nelsona da u BiH postoji konsenzus po pitanju borbe protiv međunarodnog terorizma, da BiH na tom planu ostaje siguran partner SAD, te da je o tome nedavno informirao sve članove Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, na ministarskom sastanku održanom u Vašingtonu.

Na kraju razgovora, ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će se, nakon posjete zamjenika državnog sekretara SAD Džona Salivana (John Sullivan) u decembru prošle godine, nastaviti sa posjetama na visokom nivou, te da smatra da bi bilo dobro da Bosnu i Hercegovinu uskoro posjeti i državni sekretar Majk pompeo (Mike), čime bi bio dat dodatni podsticaj jačanju veza sa SAD, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.