OPROŠTAJI

Omiljeni učo 40 godina širio plemenitu misiju u Gračanici

Ostalo je upražnjeno mjesto dobrog učitelja, ljudine, uzornog komšije, prijatelja, kažu Gračanlije

Veliki broj građana pred kućom žalosti u Donjoj Orahovici

H. ČALIĆ

6.3.2019

Više od stotinu Orahovičana prisustvovalo je jučer sahrani Joze Rašića na groblju Modran kod Dervente. Rašić je bio učitelj koji je 40 godina obrazovao i odgajao djecu gračaničkih naselja Gornja i Donja Orahovica. Preminuo je 2. marta, a iza njega su ostali supruga Iva u invalidskim kolicima, sestra, kćerke, zetovi.

Jozo je prije 50 godina iz rodnog Modrana došao u Gračanicu da širi svoju plemenitu misiju i obrazuje i odgaja djecu. Zavolio je učo Jozo djecu, zavoljela su ona njega, srodio se s ljudima ovog kraja i ostao da živi u Gračanici do smrti. Mnogi Orahovičani, njegove kolege iz škole, jučer su pustili suzu za svog uču. Ispred njegove kuće, koja se nalazi u blizini Osnovne škole “Donja Orahovica”, okupio se veliki broj ljudi. Oni su ožalošćenoj porodici izražavali duboku sućut.

Prva komšinica Fatima Nakić, koja je s Jozom radila u školi kao kuharica, sva u suzama priča kako u svom životu nije srela čovjeka kao Jozu, kao susjeda, radnog kolegu.

- Teško mi je, teško je nama svima, učo Jozo bio je primjer ljudine. Izveo je generacije i generacije dobrih ljudi. Znao je i s djecom i s ljudima i bio je cijenjen - kaže Fatima.

Njeno mišljenje dijele i ostale radne kolege iz OŠ “Donja Orahovica”, koje su, zajedno s više od stotinu Orahovičana, prisustvovale sahrani u Modranu kod Dervente.

Od učitelja Joze ispred kuće žalosti oprostio se i načelnik Gračanice Nusret Helić, koji ga je dobro poznavao.

– Danas se, dragi Jozo, vraćate iz ovih brdovitih krajeva u svoju ravnicu, a nama ostaje upražnjeno mjesto dobrog učitelja, uzornog komšije, dragog prijatelja… - kazao je.

Nakić: Jozo je bio ljudina

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.