MOSTAR

Dok živim, borit ću se za istinu mojih djevojčica

Nema dovoljno dokaza da je počinjeno krivično djelo bludne radnje, naveli su iz Tužilaštva HNK

Piše: M. SMAJKIĆ

5.3.2019

Slučaj koji je potresao javnost u Mostaru, ali i BiH, i iznjedrio jednu od najmasovnijih protestnih šetnji nakon apela jedne majke, koja tvrdi da su joj djeca žrtve očevog zlostavljanja, između ostalog i seksualnog, dobio je jučer novu dimenziju.

Odbacuju špekulacije

Nakon šutnje nadležnih institucija o ovom slučaju, na čiji je račun ova anonimna majka iznijela teške optužbe, prvi su se oglasili iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Iz ove pravosudne institucije, u kojoj se vodio postupak, javnosti su obznanili da se istraga u tom predmetu obustavlja, jer je utvrđeno kako nema dovoljno dokaza da je počinjeno krivično djelo bludne radnje.

Istaknuli su da su odmah po prijavi preduzeli sve radnje, uključujući saslušanje svjedoka, ispitivanje osumnjičenog i timska psihijatrijsko-psihološka vještačenja svih učesnika u postupku.

- Kod nadležnog suda blagovremeno su ishodovane mjere zabrane približavanja osumnjičenoj osobi prema oštećenima - istaknuli su iz Tužilaštva te dodali da su u ovom postupku postupali stručno i profesionalno i odbacili sve drugačije navode i špekulacije.

S druge strane, majka djevojčica oglasila se nakon tužilačke odluke u Facebook grupi “Mostarske mame”, gdje je pod pseudonimom Molitva Majke ranije iznijela potresne detalje o zlostavljanju svoje djece.

Poručila je da od borbe za svoju djecu neće odustati te je obznanila da će je ubuduće zastupati poznata mostarska advokatica Nada Dalipagić. Članice ove zatvorene grupe podržale su je svojim komentarima.

- Majke, teško, preteško, ali nema odustajanja. Dok živim borit ću se za istinu mojih djevojčica. Za njihov mir, nevinost i bezbrižnost. Rješenje Kantonalnog tužilaštva o obustavljanju istrage dobila sam danas, poštom, poslije novinara.

Zahvaljujem im se na tom i na tome što su i oni pokleknuli pred mašinerijom. Rekli ste da negdje u BiH morate naći nepristrasne vještake. Vidim, uspjeli ste. On je jadan, emotivan i pati. Ja se želim osvetiti. Gdje su djeca??? – napisala je te je dodala:

- Totalno zanemareno zlostavljanje djevojčica i potpuno usmjeravanje slučaja na mene i njega. Obavještavam vas da je gospođa koja je sve vrijeme pratila šta nam radite, uzela ovo u svoje ruke. Odvjetnica Nada Dalipagić bez straha je stala na stranu mojih anđela i rekla da će ih štititi dok je živa. Mjesecima joj nije jasno šta sve rade u pozadini. Idemo dalje! Tek počinje.


Žalba na odluku

Dalipagić jučer nije odgovarala na naše pozive i SMS-ove, a kako smo saznali, na tužilačku odluku bit će uložena žalba. Iz Centra za socijalni rad Mostar kazali su nam da će danas, najkasnije sutra, održati pres-konferenciju u vezi s ovim slučajem.

Objavila dio svjedočenja

Majka je u svom jučerašnjem statusu prenijela i dio svjedočenja svoje petogodišnje djevojčice.

“Iz zapisnika o saslušanju svjedoka XX, istovremenim korištenjem DVD audio-video zapisa, XX, između ostalog navodi da ona spava u krevetu sestre XY, ponekad s tatom te da je tata dira po g... i njihov položaj pokazuje na lutkama...

- Boli, kida, ali evo, moram. Svjedočenje pileta od 5 god. Dio koji sam i ja pročitala kasnije i znate kako mi je bilo. A nije ni ovo najgore. Psiholog tužiteljstva je plakala, tužitelj brisao suze. Hvalili je poslije kako je hrabra. Gdje je nestao čovjek??? - stoji u njenoj objavi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.